Lívance z kvásku

Namnožila jsem více kvasu a tak jej část putovala na lívance. Večer zaděláte, necháte v chladu odležet a ráno jen vytáhnete a šup s tím na pánev. Nakvašeno a zaděláno na neopakovatelnou chuť.

Nejenže tou fermentací podpoříte množství prospěšných mikroorganismů v těstě a posléze ve vašem střevě, ale také učiníte přítomnou obilovinu mnohem lépe stravitelnou. V té hmotě se taky začne rozkládat přítomný lepek, což je už třetí bonus, kterým tyto lívance disponují.

Ten čtvrtý, a poslední, pak tkví v jejich chuti. Je typicky kvasově lehoulince nakyslá a neuvěřitelně hebká právě díky tomu uležení přes noc. Recept ze snídaňového videa TerapieChutí

Kvasové lívance

Suroviny:

Den předem ráno smíchejte lžíci kvasu z lednice se 3 lžícemi čerstvé mouky a trochou vody, nechte na lince přes noc. Máte-li kvas stále v pohotovosti na lince, pak jej potřebujete 3 vrchovaté lžíce. 

Tyto 3 lžíce kvasu pak večer před onou snídaní smíchejte se:

  • 2 hrnky mléka (živočišné/rostlinné)
  • 1 hrnkem pohankové mouky
  • 1 hrnkem špaldové jemně mleté mouky
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 1 lžící javorového sirupu
  • pár špetkami soli
  • špetkou mletého nového koření
  • pár špetkami mleté skořice

Postup:

Promíchejte těsto, zakryjte a nechte v chladu odpočinout do rána. Ráno zkontrolujte konzistenci, chce to něco jako hustou kaši. Je-li příliš hustá, nařeďte mlékem.

Na rozpálené pánvi opékejte lívance jako obvykle. Podávala jsem je s rozinkovou omáčkou… přes noc namočené rozinky rozmixuji i s vodou v mixéru na omáčku.

Ozdobu tvoří mák a květy plicníku lékařského.

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze, až napublikuji další výživné recepty…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.