Krémová polévka z pastináku a póru

Ideální podzimní polévka z pastináku a jablek, které se vlastně hodí přes celou zimu až do jara. To si k němu pak udělejte zelené pesto ze všeho mladého jedlého plevele nebo chimmichuri, což je odlehčená verze pesta.

Tato kombinace pohladí všechny tři dóša typy. Krém se hodí i pro děti. V postupu uvádím verze pro úplně malá batolata, která s příkrmem začínají až po ty, která už mají ledacos ochutnáno. Celý krém i s pestem můžete dítěti dát ochutnat od zhruba 18 měsíců.

Krémová polévka z pastináku a póru

Suroviny na zhruba 6 porcí:

  • 1 velký pastinák
  • 1 velký pórek
  • 3 menší brambory
  • 3 velké stroužky česneku
  • 1 malé oloupané jablko
  • 500 ml mandlového „mléka“
  • 800 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • semínka fenyklu
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • troška jablečného octa
  • přepuštěné máslo

Postup:

Pro ty úplně nejmenší děti (6 až 8 měsíců) část pastináku a pórku (případně kousek jablíčka či brambory) dejte do malého rendlíku a společně s trochou vody (tak, aby zakrývala zeleninu) a špetičkou mletého fenyklu uvařte doměkka. Pak rozmixujte na pyré.

Pro starší děti (8 až 12 měsíců) vše výše uvedené povařte v mandlovém „mléce“ a přidejte žloutek – buď jej povařte se zeleninou a rozmixujte dohromady nebo uvařte zvlášť vejce natvrdo a poté uvařený žloutek přimíchejte do hotového pyré.

Pro ostatní:

na kolečka nakrájený pórek začněte restovat v hrnci na lžíci přepuštěného másla.

Přidejte na kostičky nakrájený pastinák a brambory. Stále restujte a často míchejte. Přihoďte nakrájený česnek a jablko. Občas promíchejte. Nevadí, když se brambory trošku chytnou ke spodku hrnce. Celé restování netrvá déle než 10 minut.

Pak přihoďte semínka fenyklu a strouhněte trošku muškátového oříšku. Přidejte dvě, tři lžíce jablečného octa. Promíchejte, nechte minutku rozvonět a zalijte vodou/vývarem a mandlovým „mlékem“. Osolte.

Vařte zakryté na mírném plameni do změknutí všech surovin. Poté důkladně rozmixujte. Podávejte s pestem a naklíčenými semínky (slunečnicová) nebo s naklíčenou cizrnou.

Každou chvíli publikuji další inspiraci, nepropásni ji a přihlas se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.