Arganový olej a pasta z mandlí Amlou

Půvabnější substanci jsem v kuchyni dlouho neměla. Padesát mililitrů tekutého zlata nestačí. Jakmile ochutnáte amlou, pochopíte proč je třeba příště více.

Ne nadarmo je nejdražší a nejcenější. Arganový olej se získává z plodů arganie trnité (Argania spinosa), kterému se daří jen v polopouštích. Olej, který si můžete koupit, pochází nejčastěji z Maroka a je nabízen ve dvou variantách – kosmetický a POTRAVINÁŘSKÝ.

Arganový olej – na pleť i k jídlu

Ideální je v tomto případě koupit olej k jídlu a mazat si jím i tělo. Má příjemnou květinovou chuť a do jídla stačí pár kapek, aby to celé dostalo šmrnc. Nejvíc vynikne v omáčkách a dipech, rozumí si s kuskusem a použít se dá i na saláty.

Tučný pramen zdraví

Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin v arganovém oleji (80%) je prospěšný pro všechny orgány těla, z vitamínů v arganovém oleji vede E (proto je v kosmetice tolik anti-aging) a pak D, A, B. Jeho konzumace je blahodárná ve všech směrech, ale hlavně si na něm fakt pochutnáte. Především ve spojení s kvalitním pečivem a tzv. amlou – pastou z mandlí, arganového oleje a medu, kterou prý marokánci rádi snídají.

První amlou a celý flakon

Můj první pokus o amlou sežral téměř celý zatraceně malý flakon oleje a byl božsky dobrý. Děti mi hned snědly skoro celou dávku. Na druhý pokus jsem tedy arganový olej nastavila olivovým a taky to ušlo.

Pokud ale nastavovat, pak vůbec nejlepší je kombinace s panenskými oleji pistáciovým nebo slunečnicovým. Však si to vyzkoušejte sami a nebojte se tuhle pochoutku podstrčit taky dětem třeba na SVAČINU.

Blahodárné mandle

jsou zásobárnou energie, obsahují hodně vitamínu B, hlavně B2 (riboflavinu), vitamínu E (tokoferolu) a kyseliny listové. V mandlích je rovněž skryto 40-50 % tuků, 15-30 % bílkovin, 5-7 % cukrů a z minerálů ve slušném množství hořčík, vápník a draslík (zdroj SZPI). Mandle ve spojení s arganovým olejem a medem jsou vodotryskem zdraví a přitom to celé chutná tak sametově sladce.

Amlou

Suroviny a postup zároveň:

Semelte 100 g na plechu v troubě orestovaných a předem oloupaných mandlí – pozor restovámí trvá chvilku a mandle se rychle dokážou spálit. Přidejte 1 až 2 lžíce tekutého medu a špetku soli. Do směsi nakonec postupně zamixujte 20 ml arganového oleje.
Můžete je klidně nachystat týden dopředu, vydrží v pohodě v lednici. Skladujte v uzavřené nádobě.