Můj bezlepkový hit, co chutná úplně všem. Přestaly mi dělat dobře moučníky s kypřícím práškem, byť používám ten z vinného kamene. Občas peču něco s jedlou sodou, ale zdaleka nejčastěji peču bez kypřících agentů. Na nadýchanou buchtu sice v tomto případě nelze pomyslet, o to víc přichází vláčnosti.
Ačkoliv teď budeme pracovat s ovocem, dá se tento koláč upéct i s tvarohovou vrstvou místo ovocné. To pak není tolik šťavnatý a je více zemitý. Taková kombinace sedí více k období zimy.
Doporučuji péct koláč den předem. Přes noc nasákne vlhkost a je pak více vláčný.
Měřím na hrnky a lžíce. Máslo je důležité použít přímo z lednice a velikost takové lžíce másla vytaženého z lednice jsem vám pro ukázku vyfotila.
Drobenkový ovocný koláč
Suroviny na formu cca 20×30 cm:
- 2 hrnky ovesné mouky (jemně rozmixované ovesné vločky)
- 1 hrnek mandlové mouky (lze nahradit ovesnou nebo jáhlovou)
- 1/2 hrnku kokosového cukru nebo panely
- 12 lžic farmářského másla z lednice (velikost lžíce másla je na fotce)
- 3 lžíce panenského slunečnicového oleje + trocha na vymazání formy
- 4 větší jablka
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka růžové himálajské soli
Postup:
Jablka oloupejte, nastrouhejte a smíchejte se skořicí.
Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia horkovzdušně (180 obyčejně).
V míse rukou smíchejte mouky, cukr, mletý kardamom, sůl. Vmíchejte olej a máslo. Mačkejte rukou tak dlouho, dokud vám nevznikne drobenka.
Formu vymažte trochou oleje a polovinu drobenky namačkejte na dno. Na to rozložte strouhaná jablka a vrchní vrstvu opět tvoří drobenka.
Dejte péct do trouby na cca 25 minut. Hotovo je, když se koláč lehce odlepí od okrajů.