Banánový chlebíček je vegan moučník, na který – aniž bych byla vegan – nedám dopustit. Ten recept je fúzí kreativity z mé dílny a ověřené praxe z dílny Kripalu Kitchen. Ideální moučník na zimu, ale peču jej i na jaře, když nám doma mezi ovocem zrovna přezrávají banány.
Skrývá kouzelnou kombinaci lokálního zemitého ovsa s exotickou vláčností banánu. Krémy z mandlí a sezamu jsou skvělým chuťovým prvkvem a kousky čokolády nebo kakaové boby to dílo korunují k dokonalosti.
Dá se upéct bez špetičky cukru či jiného sladidla – v tom případě doporučuji určitě banány tři. A nebo – když je na tom vaše mysl se slazením v pohodě – přidejte pro ještě více láskyplnou sladkou chuť javorový sirup.
V závěrečné fázi bacha na med, ten by se neměl zahřívat, stačí jím potřít právě orestovaný banán a i zcukernatělý med se krásně přirozeně rozpustí. Na fotce zdobeno květem šanty kočičí, ten si snězte klidně taky.
Banánový chlebíček
Suroviny na 1 chlebíčkovou formu:
- 2 – 3 zralé banány
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 1,5 šálku ovesné mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 3 lžičky mandlového krému (másla)
- 1 lžička tahini (lze vynechat)
- 3 lžíce javorového sirupu (lze vynechat, pokud nechcete sladit)
- 1/2 hrnku mandlového „mléka“
- 3 lžíce jablečného moštu
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- nasekané kousky čokolády nebo kakaových bobů (lze vynechat)
- navíc k podávání 1 banán, špetka mletého kardamomu a med
Postup:
Mleté lněné semínko namočte do 1/3 šálku vody a nechte nasáknout alespoň 30 minut.
Troubu předehřejte na 170 stupňů horkovzduchem (180 obyčejně).
V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, kardamom a sůl.
Máte-li robot na zpracování těsta, dejte do něj mandlový krém, tahini, javorový sirup (používáte-li) a jablečný mošt. Nemáte-li robot, mixujte v blenderu nebo alespoň ručně šlehejte. Účelem je spojit krém s moštem.
Přidejte banány, citrónovou šťávu a „mléko“. Používáte-li robot, začněte přidávat po částech mouku. Každou část zapracujte a pak přidejte další. Jestliže jste doteď mixovali v blenderu, přelijte tekutou část k sypké směsi do mísy a dobře promíchejte. To stejné udělejte, jestliže jste šlehali tekutou část ručně.
Ať máte hotové těsto, vmíchejte do něj nasekané kousky čokolády nebo kakaových bobů. Hlídáte-li si obsah cukru, dejte pozor, ať je čokoláda vysokoprocentní.
Pečte 50-55 minut.
S oblibou podávám zdobené banánem, který podélně přepůlím a krátce opeču. Opečený banán na moučníku potřu medem a posypu mletým kardamomem. Ájurvéda říka, že v této podobě je mnohem lépe stravitelný, než syrový.