Mrkvový krém a černucha patří k videu z mého ranního tance u plotny někdy v první půlce června. Stává se, že jsem ještě v pyžamu a už vařím oběd. Obvykle to není ani tak ráno, jako dopoledne. Když se zaberu do všech těch barev, tvarů a vůní, těžko se mi odchází i přesto, že je jedenáct a já ještě nemám vyčištěný zuby.
A tak vzniklo tohle video. Pro pobavení a taky inspiraci k rychlému a delikátnímu obědu tehdy, kdy na záhonech nová úroda mrkve teprve dorůstá a nebo taky tehdy, kdy novou úrodu už sklízíme a užíváme.
Černucha neboli černý kmín
Bylina – tedy její plod – s antibiotickými a antiseptickými účinky. Obsahuje vitamíny A, řady B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou, D, E a F, minerály a stopové prvky Ca, Mg, Fe, Zn, P, Cu, K a mastné nenasycené kyseliny OMEGA 3 a 6. Slušný výčet, že jo. Prý byl černý kmín ve formě oleje nalezen v Tutanchamonově hrobce.
Z velké škály působení černuchy se mi chce vyzdvihnout, že snižuje hladinu krevního cukru, takže ideál pro cukrovkáře. Taky snižuje krevní tlak, takže opatrně, kdo máte tlak i tak nízký. Podporuje vylučování tělních tekutin – pocení, močení, menstruaci, kojení. Ničí střevní parazity a harmonizuje trávení.
Černucha je skvělá, máte-li střevní potíže a potíže s trávením. Miluji v podobě oleje na hráškový krém. Semínka nejčastěji sypu do kari a coby zdobně výživnou krásu právě na krémové polévky. V mrkovém krému jí to sluší velice.
Mrkvový krém
Suroviny na 6 velkých porcí:
- 3 hrnky mrkve nakrájené na kolečka
- 1 velká cibule nasekaná nadrobno
- 1,5 hrnku mandlového „mléka“
- 3,5 hrnku vody nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce nasekaného kopru (i mraženého)
- 1 lžička semínek fenyklu
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo olivového oleje
- 2 lžičky citrónové šťávy
- sůl
- černucha, jedlé květy a pesto na ozdobu
Postup:
V hrnci na másle nebo oleji zpěňte nadrobno nasekanou cibuli – trvá asi 5 minut a vyžaduje občasné promíchání.
Přidejte všechnu nakrájenou mrkev a semínka fenyklu, restujte a stále občas míchejte dalších 5 minut.
Zalijte mandlovým „mlékem“ a vodou či vývarem. Osolte, přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte pod poklicí do změknutí mrkve – to je ta fáze ve videu, kdy ukazuji obsah hrnce.
Hotové rozmixujte v blenderu nebo za použití ponorného mixéru. Dochuťte citrónovou šťávou.
Podávejte na talíři posypané koprem a zdobené pestem. K tomu přijde ještě černucha a jedlé květy. Já použila květ pažitky.
Doporučuji nepodcenit závěrečnou fázi zdobení, která má svůj účinek i na výslednou chuť a pozvedne celé dílo nejen umělecky, ale především výživově. No a má nejmladší by do talíře s klidem přidala kamínky… kamenožrout by jistě zajásal.