Červená čočka v luxusní úpravě do kuliček je skvělá zejména na jaře či na podzim, když je třeba vysušit přebytečné tekutiny ze systému. O jakém systému to mluvím?
Čočka a luštěniny obecně mají na tělo vysušující účinek. Když se k tomu přidá ještě tepelná úprava v podobě restování, je to sušička na druhou 🙂 Tento účinek je zvlášť vhodný ve vlhkých ročních obdobích – tedy na jaře a na podzim – kdy právě potřebujeme od přemíry vlhkosti ochránit. Píšu o tom v článku Ájurvéda v cyklech.
Jsou typy, které vysušovat nepotřebují nikdy (Váta) a pak jsou typy, které by vysoušení snesly pořád (Kapha). Ať tak nebo tak, kuličky si vyzkoušejte.
V kombinaci s pestem jsou celkem vyvážené a pokud vám koriandrové pesto zrovna nesedí, přidejte k nim dip z avokáda nebo domácí majonézu, prostě nějakou omáčku, ať tu jejich suchost vyvážíte.
Červená čočka: kuličky a pesto
Suroviny:
- 1 hrnek červené čočky
- 3/4 hrnku vody nebo mandlového „mléka“
- 1 velká jarní cibulka nebo 2 menší
- 1 lžíce psylia + 6 lžic vody
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- mletá kurkuma
- mletý římský kmín
- čerstvá nať kopru
- slunečnicový olej nebo přepuštěné máslo na restování
- koriandrové pesto k podávání
Postup:
Čočku dejte do rendlíku, zalijte vodou nebo „mlékem“, osolte a dejte vařit do změknutí.
Psylium zalijte šesti lžícemi vody a nechte nasáknout.
V menší pánvi na tuku orestujte najemno nakrájenou cibulku.
Uvařenou čočku vidličkou v míse pomačkejte společně s restovanou cibulkou, nasekaným koprem, solí a kořením.
Z hmoty tvořte kuličky, které restujte na rozpáleném tuku. Hotové podávejte s koriandrovým pestem.