Červená čočka: kuličky a pesto proti parazitům

Červená čočka - kulička

Červená čočka v luxusní úpravě do kuliček je skvělá zejména na jaře či na podzim, když je třeba vysušit přebytečné tekutiny ze systému. O jakém systému to mluvím?

Čočka a luštěniny obecně mají na tělo vysušující účinek. Když se k tomu přidá ještě tepelná úprava v podobě restování, je to sušička na druhou 🙂 Tento účinek je zvlášť vhodný ve vlhkých ročních obdobích – tedy na jaře a na podzim – kdy právě potřebujeme od přemíry vlhkosti ochránit. Píšu o tom v článku Ájurvéda v cyklech.

Jsou typy, které vysušovat nepotřebují nikdy (Váta) a pak jsou typy, které by vysoušení snesly pořád (Kapha). Ať tak nebo tak, kuličky si vyzkoušejte.

V kombinaci s pestem jsou celkem vyvážené a pokud vám koriandrové pesto zrovna nesedí, přidejte k nim dip z avokáda nebo domácí majonézu, prostě nějakou omáčku, ať tu jejich suchost vyvážíte.

Červená čočka - směs na kuličky

Červená čočka: kuličky a pesto

Suroviny:

  • 1 hrnek červené čočky
  • 3/4 hrnku vody nebo mandlového „mléka“
  • 1 velká jarní cibulka nebo 2 menší
  • 1 lžíce psylia + 6 lžic vody
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • mletá kurkuma
  • mletý římský kmín
  • čerstvá nať kopru
  • slunečnicový olej nebo přepuštěné máslo na restování
  • koriandrové pesto k podávání

Postup:

Čočku dejte do rendlíku, zalijte vodou nebo „mlékem“, osolte a dejte vařit do změknutí.

Psylium zalijte šesti lžícemi vody a nechte nasáknout.

V menší pánvi na tuku orestujte najemno nakrájenou cibulku.

Uvařenou čočku vidličkou v míse pomačkejte společně s restovanou cibulkou, nasekaným koprem, solí a kořením.

Z hmoty tvořte kuličky, které restujte na rozpáleném tuku. Hotové podávejte s koriandrovým pestem.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.
Červená čočka: kuličky s koriandrovým pestem