Až vás potká zimní splín a budete chtít chuťově polaskat a delikátně zahřát, uvařte si jáhlovou kaši. Řadím ten recept k těm, co lze mít do půl hoďky na stole a přitom se – po úpravě – hodí i pro mrňousky. Už jsem vám říkala, jak moc delikátní umí být jáhly?
Maminky malých dětí touží po receptech na jídla, která lze šup šup umíchat a přitom není třeba vařit separé pro sebe a pro prcka. Je to věda zvláště v době, kdy začínáte s příkrmy. Matka větších dětí – pro změnu – touží po receptech, kde se hraje o čas i suroviny. A když je vám u toho ještě úzko, o to víc potřebujete povzbudit. A zrovna tohle všechno tato kaše dokáže.
VZNIKLA VE VYPJATÝ OKAMŽIK, kdy jsem nutně potřebovala zahřát.. na těle i na duši. Moje mysl chvíli předtím rozehrála partičku cílenou na ono slabé místo, které každý někde máme. A přibrala do toho ego. Ten tanec jsem rozdýchala na józe, bez snídaně, po obědě v podobě skleničky chia-ovesného pudinku. A pak mi přišla jáhlová inspirace.
Jáhlová kaše: intuitivní a sofistikovaná zároveň
Přesně tohle splňuje. Jáhlová kaše umí být HOTOVÁ DO PŮL HOĎKY, když tedy na tu dobu zaměříte všechnu svoji pozornost jen do kuchyně, kde budete kmitat. Třicetiminutový tanec a užitečnými sacharidy nabitý oběd je na stole. K večeři si kaši můžete dát taky, ale z mého pohledu raději menší množství a více doplněnou bílkovinami (ne nutně živočišného původu).
Chuť jako krémové rizoto
Jestli se vám teď automaticky vybavuje sladká kašovitá chuť, tak tu svoji chuťovou paměť trochu zbrzděte. Tady jáhly dost těžko rozeznáte, protože dominuje dýně. ta máslová je v tomto případě takřka nutnost. Takže si představte spíše něco jako hodně krémové dýňové rizoto. A k tomu lehce štiplavé zelené pesto, které malým dětem samozřejmě nenabízejte. Těm bohatě postačí ona kašička zakápnutá olivovým olejem.
Jáhly jsou loupané proso. Proso bylo jednou z hlavních obilnin Slovanů (znáte jáhelník?). Bůhví proč jím nezůstalo. Jáhly obsahují vlákninu, bílkoviny, železo, fosfor, hořčík, vápník, draslík, křemík, zinek a vitamíny B1 a B2. Jáhly podporují funkci slinivky a sleziny, jsou zahřívající. Jsou přirozeně bezlepkové. A hodí se všude tam, kde potřebujeme dodat sílu a podpořit rekonvalescenci.
Jáhly ovšem snadno žluknou díky obsahu nenasycených mastných kyselin. Je žádoucí kupovat jáhly s delším datem spotřeby a neskladovat je příliš dlouho. Hořkosti v chuti lze předcházet spařením jáhel vroucí vodou.
Jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem z petrželky a pórku
na jednu velkou porci pro dospěláka nebo misku pro mámu a misečku pro dítě
Suroviny:
- 40 g jáhel v suchém stavu
- 180 g neoloupané máslové dýně (150 g očištěné)
- 250 ml vody
- špetka žlutého hořčičného semínka (celého) – vaříte-li i pro prcka, vynechte
- na pesto:
- pár snítek petrželky
- pár koleček pórku
- malá hrstka vlašských ořechů (nebo mandle či lískáče)
- panenský olivový olej
- sůl
- parmezán nebo pecorino
- volitelně i česnek
Postup:
Jáhly spařte vroucí vodou – říká se, že nadvakrát, já lenivě jen jednou. Dejte je do rendlíku, zalijte vodou, přidejte trochu soli a špetku hořčičných semínek a postavte na hořák.
Očištěnou dýni nakrájejte na kostičky a přidejte do rendlíku k jáhlám. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a vařte zhruba 20 minut až do fáze, kdy bude obsah rozvařen, ale v rendlíku bude stále ještě tekutina viz. foto.
Mezitím ze všech surovin umixujte pesto – nahrubo, najemno, jak je libo. Přesné množství surovin si upravte dle chuti. Začněte s málem a pak přidávejte, ubrat se dá už těžko.
Na hotovou jáhlovou kaši s dýní vezměte ponorný mixér a trošku ji rozšmelcujte. Odeberte část dětem, kterým kaši už jen zakápněte kvalitním tukem – panenský olivový nebo řepkový olej nebo farmářské máslo.
Pro sebe kaši servírujte s pestem, posypanou strouhaným parmezánem/pecorinem a zakápnutou oliváčem navíc.