Kořeněná dýňová bábovka je hutná po ovsu a vláčná po dýni. V Kripalu Kitchen ji pečou do chlebíčkové formy a říkají jí „Welcome Bread“.
Kombinace s kořením dělá z této bábovky perfektní společnici pro chladná podzimní rána navíc činí buchtu lépe stravitelnou. Oves je moje srdeční záležitost a v podobě mouky jej cpu do buchet velmi ráda. Na nadýchanost přitom můžete zapomenout, v tomto případě nepomůže ani sníh z bílků. Zato počítejte s nadprůměrnou výživnou hodnotou a taky s absencí lepku – celiak použije certifikovanou bezlepkovou mouku.
Dýňové pyré v bábovce je bonus, který dodá oranžový nádech a lehce dýňovou příchuť. Použila jsem Hokkaido se zelenou slupkou, ale použít se dá klidně i muškátová nebo máslová dýně.
Nuže seznamte se…
Dýňová bábovka
Suroviny:
- 9 lžic olivového oleje (nebo rozpuštěného másla)
- 2 hrnky ovesné mouky
- 1/2 – 3/4 šálku cukru muscovado nebo panela
- asi centimetr čerstvého kořene zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky drcených hřebíčků
- 1 lžička kypřícího prášku z vinného kamene
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli (mořská či himálajská)
- 2 větší vejce
- 1/2 šálku mandlového nebo jiného rostlinného mléka
- 1 šálek dýňového pyré
- případně 1 lžička vanilkového extraktu
- případně sezam či mandlové lupínky na posypání
Postup:
Nejdříve si nakrájejte dýni – já použila zelenou hokkaido, tu berete i se slupkou. Budete potřebovat asi dva šálky kostiček dýně na ten jeden šálek dýňového pyré. Kostičky dejte do vody a uvařte do změknutí. Pak vodu slijte a dýni rozmixujte na pyré.
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, jedlou sodu, kypřící práše a koření – čerstvý zázvor oloupejte a nasekejte najemno.
Olej či rozpuštěné máslo prošlehejte metličkou s cukrem, přidejte „mléko“ a promíchejte. Pak přidejte vejce a zase prošlehejte. Můžete přidat i vanilkový extrakt.
Do tekuté části zamíchejte vychladlé pyré a poté přidejte sypkou část. Promíchejte, nalijte do formy (teflonovou netřeba vymazávat, jinak vymažte a vysypte krupicí třeba).
Vršek můžete posypat sezamem nebo mandlovými lupínky.
Pečte asi 45 minut.