Dýňová bábovka

Dýňová bábovka

Kořeněná dýňová bábovka je hutná po ovsu a vláčná po dýni. V Kripalu Kitchen ji pečou do chlebíčkové formy a říkají jí „Welcome Bread“.

Kombinace s kořením dělá z této bábovky perfektní společnici pro chladná podzimní rána navíc činí buchtu lépe stravitelnou. Oves je moje srdeční záležitost a v podobě mouky jej cpu do buchet velmi ráda. Na nadýchanost přitom můžete zapomenout, v tomto případě nepomůže ani sníh z bílků. Zato počítejte s nadprůměrnou výživnou hodnotou a taky s absencí lepku – celiak použije certifikovanou bezlepkovou mouku.

Dýňové pyré v bábovce je bonus, který dodá oranžový nádech a lehce dýňovou příchuť. Použila jsem Hokkaido se zelenou slupkou, ale použít se dá klidně i muškátová nebo máslová dýně.

Nuže seznamte se…

Dýňová bábovka

Suroviny:

  • 9 lžic olivového oleje (nebo rozpuštěného másla)
  • 2 hrnky ovesné mouky
  • 1/2 – 3/4 šálku cukru muscovado nebo panela
  • asi centimetr čerstvého kořene zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky drcených hřebíčků
  • 1 lžička kypřícího prášku z vinného kamene
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli (mořská či himálajská)
  • 2 větší vejce
  • 1/2 šálku mandlového nebo jiného rostlinného mléka
  • 1 šálek dýňového pyré
  • případně 1 lžička vanilkového extraktu
  • případně sezam či mandlové lupínky na posypání

Postup:

Nejdříve si nakrájejte dýni – já použila zelenou hokkaido, tu berete i se slupkou. Budete potřebovat asi dva šálky kostiček dýně na ten jeden šálek dýňového pyré. Kostičky dejte do vody a uvařte do změknutí. Pak vodu slijte a dýni rozmixujte na pyré.

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, jedlou sodu, kypřící práše a koření – čerstvý zázvor oloupejte a nasekejte najemno.

Olej či rozpuštěné máslo prošlehejte metličkou s cukrem, přidejte „mléko“ a promíchejte. Pak přidejte vejce a zase prošlehejte. Můžete přidat i vanilkový extrakt.

Do tekuté části zamíchejte vychladlé pyré a poté přidejte sypkou část. Promíchejte, nalijte do formy (teflonovou netřeba vymazávat, jinak vymažte a vysypte krupicí třeba).

Vršek můžete posypat sezamem nebo mandlovými lupínky.

Pečte asi 45 minut.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.