Tato kombinace je doslova omamná – co do vůně i chuti… bylinky, pečená dýně, cibule a čočka beluga. Vyvážené nutričně i chuťově.
K tomuto receptu se hodí použít dýně hokkaido nebo máslovou. Tak jako tak se v tomto případě dýně neloupe, ani ta máslová. Já použila hokkaido se zelenou slupkou, proto jsou pečené plátky dýně nazelenalé. Oranžová hokkaido dodá zářivě oranžový výsledek.
Kromě oné omamné vůně a barev má tato kombinace pro naše tělo i zdravotně pozitivní význam. Čočka i dýně jsou vysoce sytivé a díky kombinaci s bylinkami budou pro tělo dobře stravitelné. Žádné další bílkoviny přidávat není třeba, luštěniny nikdy nekombinuji s jiným druhem bílkoviny právě kvůli lepší stravitelnosti.
I v tomto jídle jsou přítomny všechny chutě přesně tak, jak o nich píši ve Vtipných kaších. K tomu bylinky, které dodávají tolik opomíjenou hořkou chuť (tu prosímvás nijak zvlášť v jídle necítíte a přitom tam je) a podpoří ve správné funkci naše orgány. Podobnou chuť má i tato pomazánka z pečené dýně.
Pečená dýně a čočka beluga
Suroviny na 4 porce:
- 1 menší dýně neloupaná, nakrájená na měsíčky
- 1 velká červená cibule nakrájená na měsíčky (nebo 2 menší)
- 1/2 hrnku černé čočky beluga
- 1 bio citron
- 1 velký stroužek česneku
- čerstvá nať petržele
- čerstvá nať estragonu (nemáte-li, dejte mátu)
- čerstvé lístky šalvěje (lze vynechat)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- kvalitní olivový olej
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia horkovzdušně.
Na plech vyložený pečícím papírem rozprostřete dýně a cibuli, polijte olivovým olejem a přidejte nasekanou šalvěj. Rukama pěkně promíchejte, aby se dýně i cibule olejem pěkně obalili. Dejte péct do trouby na cca 30 minut.
Čočku propláchněte a dejte vařit v rendlíku ponořenou do osolené vody. Jakmile přijde k varu, stáhněte plamen a vařte zakryté 20-30 minut. Přebytečnou vodu pak slijte.
Do mísy dejte citronovou kůru a 2 lžíce citrónové šťávy. Přidejte rozmačkaný česnek, nasekané bylinky, ještě trošku olivového oleje, sůl, pepř, uvařenou čočku a upečenou dýni s cibulí. Dobře promíchejte a podávejte.