Pastinák a fenykl v krémové polévce

Pastinák a fenykl v krémové polévce

Od podzimu do jara frčíme doma na krémových polévkách. Milují je i děti. Pastinák a fenykl jsou výjimečně lahodná dvojice. Zahřeje a pohladí… vyzkoušejte…

Na krémových polévkách mě baví nejen ty všemožné kombinace, ale taky to, že naházím kusy surovin do hrnce, povařím, rozmixuji a za chvilku podávám ohromující polévku. Je to jednoduché, ale i tady platí staré známé „Bez práce, nejsou koláče.“

Ke krému se vyplatí připravit chimmichurri… co do efektu, chuti i výživového bonusu. Vím, sezóna krémových polévek se tak úplně nekryje se sezónou čerstvé zeleně venku, ale s tím si poradíme.

Pokud venku neleží tlustá vrstva sněhu, dá se posbírat nať petrželky nebo zapomenuté mrkve. Taky jsem objevila ptačinec žabinec a pidi bršlici. Zelenou stálicí je také polníček.

Když ani jedno z toho není, pak vezměte za vděk petrželkou z květináče a přidejte zelený vršek pórku a klidně kousek ledového salátu. Jde nám taky o hojnou dávku léčivého česneku, tak s ním nešetřete.

Močopudný pastinák

Pastinák působí na tělo močopudně, trošku vaše močové cesty protáhne. Zároveň je to však zelenina s nejvyšším glykemickým indexem. Fenykl má však glykemický index nízký a pohladí váš zažívací systém. Fenyklový účinek a chuť v polévce ještě více podpoříte, přidáte-li do hrnce pár fenyklových semínek.

Pastinák a fenykl v krémové polévce

Krém z pastináku a fenyklu

Suroviny:

  • 2 větší pastináky (nebo 3-4 menší)
  • 1 fenykl
  • 500 ml mandlového „mléka“
  • sůl (mořská, růžová himálajská)
  • čerstvě mletý růžový pepř
  • voda nebo zeleninový vývar (asi 1 l)
  • chimmichurri

Postup:

Do hrnce naházejte očištěný a na kusy nakrájený pastinák a omytý a na kusy nakrájený fenykl – část fenyklu podélně nakrojenou jako na fotce si můžete nechat na ozdobu.

Zalijte mandlovým „mlékem“ a dolijte vodou nebo vývarem tak, aby všechna zelenina byla pod hladinou. Osolte.

Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte do změknutí zeleniny.

Pokud jste si nechali plátky fenyklu na ozdobu, rozpalte pánev s trochou přepuštěného másla a plátky fenyklu orestujte z obou stran.

Polévku rozmixujte najemno a podávejte s růžovým pepřem, chimmichurri a restovaným fenyklem.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.