Od podzimu do jara frčíme doma na krémových polévkách. Milují je i děti. Pastinák a fenykl jsou výjimečně lahodná dvojice. Zahřeje a pohladí… vyzkoušejte…
Na krémových polévkách mě baví nejen ty všemožné kombinace, ale taky to, že naházím kusy surovin do hrnce, povařím, rozmixuji a za chvilku podávám ohromující polévku. Je to jednoduché, ale i tady platí staré známé „Bez práce, nejsou koláče.“
Ke krému se vyplatí připravit chimmichurri… co do efektu, chuti i výživového bonusu. Vím, sezóna krémových polévek se tak úplně nekryje se sezónou čerstvé zeleně venku, ale s tím si poradíme.
Pokud venku neleží tlustá vrstva sněhu, dá se posbírat nať petrželky nebo zapomenuté mrkve. Taky jsem objevila ptačinec žabinec a pidi bršlici. Zelenou stálicí je také polníček.
Když ani jedno z toho není, pak vezměte za vděk petrželkou z květináče a přidejte zelený vršek pórku a klidně kousek ledového salátu. Jde nám taky o hojnou dávku léčivého česneku, tak s ním nešetřete.
Močopudný pastinák
Pastinák působí na tělo močopudně, trošku vaše močové cesty protáhne. Zároveň je to však zelenina s nejvyšším glykemickým indexem. Fenykl má však glykemický index nízký a pohladí váš zažívací systém. Fenyklový účinek a chuť v polévce ještě více podpoříte, přidáte-li do hrnce pár fenyklových semínek.
Krém z pastináku a fenyklu
Suroviny:
- 2 větší pastináky (nebo 3-4 menší)
- 1 fenykl
- 500 ml mandlového „mléka“
- sůl (mořská, růžová himálajská)
- čerstvě mletý růžový pepř
- voda nebo zeleninový vývar (asi 1 l)
- chimmichurri
Postup:
Do hrnce naházejte očištěný a na kusy nakrájený pastinák a omytý a na kusy nakrájený fenykl – část fenyklu podélně nakrojenou jako na fotce si můžete nechat na ozdobu.
Zalijte mandlovým „mlékem“ a dolijte vodou nebo vývarem tak, aby všechna zelenina byla pod hladinou. Osolte.
Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte do změknutí zeleniny.
Pokud jste si nechali plátky fenyklu na ozdobu, rozpalte pánev s trochou přepuštěného másla a plátky fenyklu orestujte z obou stran.
Polévku rozmixujte najemno a podávejte s růžovým pepřem, chimmichurri a restovaným fenyklem.