Batáty na pánev ve stylu „zdravějšího bramboráku“

Batáty ve stylu bramboráku na pánvi

Nastrouhaná zelenina restovaná na pánvi a zalitá vejcem je osvědčená rychlovka, když nestíhám udělat oběd. Takto upravené batáty milují i děti a k tomu jarní chimmichurri z rašící zeleně a čerstvé klíčky dělají z celé pánve superzdravý oběd.

Co nabízí batáty?

V tomto článku rozebírám, co jsem o výživnosti batát zjistila. Údajně mají příznivý vliv na oči, působí proti virům a rakovině. V obchodě můžete narazit na dva druhy a já doporučuji na tento recept kupovat batáty s oranžovější slupkou, které jsou i uvnitř oranžové (mrkněte do zmíněného článku na fotky). Jsou sladší a betakarotenem nadupanější.

Přestože se jim říká sladké brambory, mají s našimi bramborami pramálo společného. V receptu bátaty ale bramborami nahradit můžete.

Instrukce ke klíčení

Fazolky mungo jsou skvělé pro všechny konstituce a naklíčené takto zjara jsou skvělým zdrojem čerstvých živin. Vezměte hrst, zalijte vodou a uzavřené nechte ve sklenici stát ve tmě přes noc. Další den slijte a už nechte na okně, přes sklenici jen dejte plátýnko nebo papírovou utěrku a upevněte gumkou. Dvakrát denně propláchněte – vodu vždy ze sklenice vyliji skrze ruku, prsty zachytí fazolky a účel je splněn. Existují klíčící misky a speciální skleničky na klíčení, ale vystačíte si i s obyčejnou zavařovačkou a rukou.

Za dva, tři dny máte klíčky jako na fotce. O moc delší klíčky už nepotřebujeme. Pokud je nesníte, dejte je propláchnuté do lednice, vydrží tam v dobré kondici ještě tak den.

Batáty ve stylu „bramboráku“

1 porce

Suroviny:

  • 160 g strouhaných batát (i bio se dají sehnat)
  • 60 g pórku nakrájeného na kolečka (od farmáře nejlépe)
  • 20 g červené papriky nakrájené na proužky (bio je ideál nebo aspoň opláchněte papriku v teplé octové vodě)
  • 2 vejce (slepic ze dvora)
  • 6 lžic rostlinného nápoje nebo vody
  • přepuštěné máslo
  • sůl
  • kurkuma
  • mletý římský kmín
  • k podávání: chimmichurri a naklíčené mungo

Postup:

Na másle začněte restovat pórek a papriku. Restujte pět, deset minut, až zelenina změkne. Často promíchávejte.

Pak přisypte koření a promíchejte. Přidejte nastrouhaný batát a promíchejte. Osolte a dále za občasného míchání restujte dalších cca deset minut.

Vejce rozklepněte do misky, promíchejte vidličkou se solí (opatrně, už jste solili i zeleninu) a rostlinným nápojem nebo vodou.

Vejce přidejte k zelenině na pánvi. Pánvi zakružte tak, aby se vaječná tekutina rozlila po celém obvodu a opékejte ještě chvíli až do chvíle, kdy vejce začnou tuhnout.

Hotovo. Ihned, ale opravdu ihned podávejte… sypané naklíčeným mungo a s notnou dávkou chimmichurri. To brzy na jaře umixujte třeba z polníčku, pažitky, natě pórku či jarní cibulky a klidně k tomu přiberte jako nástavbu bylinky z květináče z obchodu.

Nepropásněte další výživné zprávy a recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.
Batáty ve stylu bramboráku