Nastrouhaná zelenina restovaná na pánvi a zalitá vejcem je osvědčená rychlovka, když nestíhám udělat oběd. Takto upravené batáty milují i děti a k tomu jarní chimmichurri z rašící zeleně a čerstvé klíčky dělají z celé pánve superzdravý oběd.
Co nabízí batáty?
V tomto článku rozebírám, co jsem o výživnosti batát zjistila. Údajně mají příznivý vliv na oči, působí proti virům a rakovině. V obchodě můžete narazit na dva druhy a já doporučuji na tento recept kupovat batáty s oranžovější slupkou, které jsou i uvnitř oranžové (mrkněte do zmíněného článku na fotky). Jsou sladší a betakarotenem nadupanější.
Přestože se jim říká sladké brambory, mají s našimi bramborami pramálo společného. V receptu bátaty ale bramborami nahradit můžete.
Instrukce ke klíčení
Fazolky mungo jsou skvělé pro všechny konstituce a naklíčené takto zjara jsou skvělým zdrojem čerstvých živin. Vezměte hrst, zalijte vodou a uzavřené nechte ve sklenici stát ve tmě přes noc. Další den slijte a už nechte na okně, přes sklenici jen dejte plátýnko nebo papírovou utěrku a upevněte gumkou. Dvakrát denně propláchněte – vodu vždy ze sklenice vyliji skrze ruku, prsty zachytí fazolky a účel je splněn. Existují klíčící misky a speciální skleničky na klíčení, ale vystačíte si i s obyčejnou zavařovačkou a rukou.
Za dva, tři dny máte klíčky jako na fotce. O moc delší klíčky už nepotřebujeme. Pokud je nesníte, dejte je propláchnuté do lednice, vydrží tam v dobré kondici ještě tak den.
Batáty ve stylu „bramboráku“
1 porce
Suroviny:
- 160 g strouhaných batát (i bio se dají sehnat)
- 60 g pórku nakrájeného na kolečka (od farmáře nejlépe)
- 20 g červené papriky nakrájené na proužky (bio je ideál nebo aspoň opláchněte papriku v teplé octové vodě)
- 2 vejce (slepic ze dvora)
- 6 lžic rostlinného nápoje nebo vody
- přepuštěné máslo
- sůl
- kurkuma
- mletý římský kmín
- k podávání: chimmichurri a naklíčené mungo
Postup:
Na másle začněte restovat pórek a papriku. Restujte pět, deset minut, až zelenina změkne. Často promíchávejte.
Pak přisypte koření a promíchejte. Přidejte nastrouhaný batát a promíchejte. Osolte a dále za občasného míchání restujte dalších cca deset minut.
Vejce rozklepněte do misky, promíchejte vidličkou se solí (opatrně, už jste solili i zeleninu) a rostlinným nápojem nebo vodou.
Vejce přidejte k zelenině na pánvi. Pánvi zakružte tak, aby se vaječná tekutina rozlila po celém obvodu a opékejte ještě chvíli až do chvíle, kdy vejce začnou tuhnout.
Hotovo. Ihned, ale opravdu ihned podávejte… sypané naklíčeným mungo a s notnou dávkou chimmichurri. To brzy na jaře umixujte třeba z polníčku, pažitky, natě pórku či jarní cibulky a klidně k tomu přiberte jako nástavbu bylinky z květináče z obchodu.