Špaldová mouka a velikonoční beránek

Špaldová mouka a velikonoční beránek si velmi dobře rozumí. Podle tohoto receptu nemáte co zkazit a dokonce můžete i bezlepkově manévrovat a použít mouku pohankovou, chcete-li.

Po pravdě, recept vychází z mého oblíbeného receptu na olejovou bábovku. Formu na beránka mám úplně maličkatou, takže jsem zbývající těsto umístila do kokotek. Úplně nejdůležitější na celém receptu je zachovat postup a velmi dobře vymazat a vysypat formu.

Upečený beránek je krásně vláčný a vydrží úplně stejně vláčný klidně dva dny. Jenže to stejně nebudete mít možnost zjistit, protože jej sníte dříve. Nevěříte? No tak schválně…

Špaldová mouka a velikonoční beránek

Suroviny na 1 formu:

  • 50 g rozpuštěného másla
  • 50 g panenského oleje (já olivový)
  • 80 g panely
  • 2 vejce
  • 150 g hladké špaldové mouky (nebo hladké pohankové)
  • špaldová krupice (nebo pohanková) na vysypání formy
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 ml mléka (rostlinné může být)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička karobového prášku (nebo kakaa)
  • špetka soli

Postup:

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Kouskem másla dobře vytřete formu a krupicí ji vysypte. Dejte si záležet, ze špatně vymazané a vysypané formy se beránek těžko bez újmy vyklopí.

Máslo, olej a panelu vymíchejte metličkou do hladka.

Pak po jednom přidávejte žloutky dokonale spojte.

Přilijte mléko a prošlehejte.

Bílky vyšlehejte se špetičkou soli do tuhého sněhu.

Mouku vsypte přes síto do jiné mísy, promíchejte s práškem do pečiva a směs přisypávejte k máslu s olejem. Dobře promíchejte – nejdříve metličkou, a poté vezměte na pomoc stěrku.

Na tmavou část smíchejte karob nebo kakao s vanilkovým extraktem a přidejte trochu těsta, promíchejte.

Do vymazané a vysypané formy nalijte světlé těsto, pak tmavé. Pečte podle velikosti formy – 40 – 50 minut.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.