Ovesné sušenky bez cukru

Ovesné sušenky bez cukru

Sušenky bez cukru s vyváženou lehce sladkou chutí. Sladidlem jsou rozmixované datle (nebo rozinky). Jsou bez lepku, když použijete bezlepkový oves a přítomnost čokolády slazené kokosovým nektarem je vynikající bonus, nikoliv však nutnost.

Míchat těsto na sušenky je zábavná alchymie. Obvykle nachystám suroviny a míchání nechám na své nejmladší. Dáváme všechno tak nějak od oka, takže tady máte tu čest na unikátně přesný rozpis, který jsme vážily speciálně jen pro vás 🙂

Sušenky bez cukru jsou tak nějak in, na chuti to však není tolik znát. Sladidlo z datlí zaručuje příjemně sladký nádech. Použít můžete i rozinky nebo jiné sušené ovoce – množství si v tom případě ale upravte dle potřeby.

Díky ovsu jsou sušenky šťavnaté, ale také se lehce zlomí, tak s tím počítejte.

Háčkovanou dečku, na které sušenky držím jsem dostala o spřízněné duše Kateřiny Beáty, se kterou jsem se seznámila mezi prvními po našem stěhování na Vysočinu. Tak nějak mi připomíná, že vás život může zavát na různá místa. Pokud je to díky vyššímu vedení (protože posloucháte intuici), tak vždy, ať se bude dít cokoliv, jste tam správně. A dostanete k tomu řadu znamení a potvrzení. Děkuju za ně i za ni. A teď už ty sušenky.

Ovesné sušenky bez cukru

Ovesné sušenky bez cukru

Suroviny na 9 placiček:

  • 1/2 hrnku oleje (mix olivového se slunečnicovým)
  • 1 a 1/2 hnrku ovesné mouky
  • 6 větších datlí bez pecky
  • 3 lžíce rostlinného „mléka“
  • 1 vejce slepic ze dvora
  • 9 čtverečků vysokoprocentní čokolády (slazené například kokosovým nektarem) nebo kakaové hmoty
  • volitelně lžička vanilkového extraktu

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Datle dejte do menší nádoby k mixéru společně s rostlinným „mlékem“ a jednou lžící vody. Rozmixujte dohladka.

Olej metličkou promíchejte s vejcem.

Přidejte datlovou hmotu a vanilkový extrakt. Promíchejte.

Vmíchejte ovesnou mouku a nakonec nasekanou čokoládu. Dobře promíchejte.

Plech vyložte pečícím papírem a tvořte na něj lžící placky sušenek.

Pečte v troubě až do chvíle, kdy sušenky začnou chytat shora zlatavěhnědou barvu.

Získej další výživnou inspiraci přihlášením k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.