Slaný koláč plný kouzelné náplně, u které málokdo hned na první dobrou pozná, že jsou to cibule. Ony cibule totiž projdou předtím úpravou, která je zjemní, zvláční a vytvoří zcela jinou chuť, než kterou pravděpodobně očekáváte.
Takže nejdříve se zbavte jakýchkoliv chuťových očekávání, ano 🙂 Pojďte se těšit jako malé dítě, které neví, co jej čeká a jen se prostě těší. Tak…
… a pak dejte péct cibule. Už jsem o tom psala v tomto receptu a tady použijeme stejný základ. Pečené cibule.
8 větších cibulí – tak akorát velkých, aby se přesně každá vešla do jedné prohlubně ve formě na muffin – pečte v troubě vyhřáté na 180 horkovzduchem (200 obyč) asi 40 minut. Vypněte v momentě, kdy cibule budou měkké na omak. Forma na muffiny není podmínkou, klidně pečte na plechu jen tak. Pro ujasnění požadované velikosti cibulí je ale fajn.
Cibule nechte zchladnout, oloupejte a měkký vnitřek rozmixujte společně se solí (dle chuti), lžičkou citrónové šťávy a čtyřmi lžičkami panenského olivového oleje. Máte základ.
Cibulový koláč se sýrem
koláčová forma o průměru 29 cm (mínus centimetr až dva = vrstva těsta bude tlustší)
Suroviny:
Těsto:
- 80 g mletého sezamového semínka
- 180 g jemně mleté špaldové mouky
- lžička soli
- 50 ml řepkového oleje plus troška na vytření formy
- 100 ml studené vody
Náplň:
- pyré ze 10 pečených cibulí
- 100 – 150 ml smetany (mandlové)
- 2 vejce
- 100 g strouhaného tvrdého sýra (já použila Kolibu) + trocha na ozdobení
- špetka mletého kardamomu
- sůl
- lžíce sušeného tymiánu (nebo hrstka čerstvého) nebo můžete použít oregano
Postup:
Ze surovin na těsto vypracujte hmotu podobnou plastelíně (sezam jde dobře pomlít na kafemlýnku).
Hmotu prsty vmačkejte do koláčové formy vytřené olejem – těsto nejdříve rukama zploštěte do kruhu, plácněte doprostřed formy a pak hlazením a mačkáním vytahujte do stran. Pamatujte, že potřebujete mít i okraje.
Suroviny na náplň smíchejte dohromady a nalijte do korpusu. Uhlaďte povrch.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 horkovzduchem (200 obyč) asi 30 minut.
Koláč je fajn hned vychladlý, ale když jej necháte v chladu rozležet do druhého dne, bude korpus vláčnější.