Salát z rajčat, fenyklu a cibulek tulipánů

Přišlo na něj, když jsem ke svému 45. výročí narození psala o tulipánech a o tom, jak jsou skvělé k jídlu.

Okvětní lístky tulipánů jsem ochutnávala poprvé někdy kolem druhého roku života 🙂 Jejich barva mě fascinovala natolik, že jsem je prostě chtěla ochutnat a ten blažený pocit při degustaci si pamatuji dodneška. Vážně!

A dodneška tulipány miluju. Na fotce je kytice tulipánů, kterou jsem dostala od rodičů k narozeninám.

Dneska víme, že spousta květů je jedlých… růže, levandule, denivky, měsíček, květy bobulovin a ovocných stromů… a také okvětní lístky tulipánů.

Teprve nedávno jsem se ale dozvěděla, že v kuchyni lze uplatnit cibulky tulipánů. Přišlo se na to za druhé světové války, když bylo potřeba nakrmit spoustu hladových krků. Nizozemská vláda tenkrát vydala pokyn uvolnit pro spotřebu obyvatelstvu zásoby cibulek tulipánů, které se nebudou sázet. Současně s tím začaly kolovat recepty na jejich kuchyňskou úpravu.

Až to budete chtít zkusit, dbejte na to, aby cibulky nebyly chemicky ošetřeny a důkladně je oloupejte. Žlutá slupka je údajně jedovatá. Odstraňuje se i jádro.

Ohledně toxicity cibulek tulipánů panují nejasnosti. Přehledně o tom píše Ivana Paukertová na svém webu. Vřele doporučuji přečíst!

Upozorňuji, že je čistě na vašem uvážení, jestli cibulky chcete ochutnat.

K inspiraci přidávám jeden recept na předkrm, který jsem našla a přeložila. Klidně si v něm cibulky tulipánů nahraďte šalotkou a bude to naprosto v pohodě.

Salát z naložených rajčat, fenyklu a cibulek tulipánů

  • 15 mladých cibulek tulipánů
  • 1/2 bulvy fenyklu
  • 1/2 šálku suchého bílého vína

na rajčata:

  • 4 pevná rajčata
  • 1 bobkový list
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 rozdrcené stroužky česneku
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje

zálivka:

  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička medu

posyp:

  • 1/4 šálku restovaných mandlových lupínků
  • okvětní lístky ze 6 tulipánů
  • microgreens

Postup

Rajčata oloupejte – ostrým nožem udělejte zářez ve tvaru X na vršku každého rajčete, zalijte rajčata vroucí vodou a nechte chvíli stát. Pak vodu slijte a rajčata oloupejte.

Oloupaná rajčata smíchejte s česnekem, tymiánem, bobkovým listem a osolte. Dejte do zapékací mísy a pečte při 150 stupních Celsia 30 minut. Poté nechte vychládnout.

Cibulky tulipánů oloupejte a odkrojte spodek s kořenem. Překrojte na čtvrtiny a důkladně omyjte.

Fenykl nakrájejte na tenké plátečky.
Rozpalte pánev s olivovým olejem, přidejte cibulky tulipánů a restujte 10 minut.
Přidejte fenykl, osolte, opepřete, restujte 1 minutu a pak přidejte víno. Dále restujte až se víno vypaří na polovinu původního objemu.
Z pánve vyjměte orestovaný fenykl i cibulky tulipánů.

Na zálivku smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu, med, sůl, pepř v uzavřené sklenici – protřepejte.

Na talíř dejte mandlové lupínky, na ně pečená rajčata, restované tulipánové cibulky a fenykl. Posypte okvětními lístky tulipánů a polijte zálivkou. Podávejte zdobené microgreens.

Nepropásněte další výživné tipy ze světa vědomé výživy a přihlaste se k odběru novinek…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.