Kaše je nejlepší snídaně pro spokojené bříško a šťastné tělo 🙂 Přináším další důkaz, jak jednoduchá kombinace koření a surovin dokáže z jídla udělat chuťový zážitek a zároveň obrovsky podpořit naše trávení. To, jak funguje naše tělo potažmo naše trávení má pak vliv na to, jak se cítíme. S touto kaší se budete cítit báječně, to vám klidně slíbím.
Následující recept je jeden z těch, které jsem přidala do druhého vydání Vtipných kaší ve snaze vám ukázat, jak variabilní kaše můžou být a zároveň také to, že kombinace koření vycházející z ájurvédy se dá krásně skloubit se surovinami dostupnými u nás.
Ájurvéda ukazuje, z jakých energií se skládá naše tělo, jak pochopit jeho jedinečné nastavení a jakým způsobem balancovat, abychom byli v rovnováze a mohli žít dlouze a kvalitně ve zdravém těle. Detailně o tom mluvím v on-line kurzu Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí.
Teď pojďme na tu kaši.
Kombinace koření v této kaši vychází z legendárního zlatého mléka, které je v ájurvédě pokládáno za nápoj povzbuzující naši životní esenci, a to právě díky kombinace mléka a koření. To krásně v kaši využijeme.
Každá kaše, včetně této, je obvykle ze surovin, které jsou přirozeně sladké chuti. Koření dodává pokrmu chuť svíravou, hořkou i pikantní. Společně se špetkou soli tak na talíři máme úplně všechny chutě a vzniká harmonický pokrm. O chutích a jejich vlivu na naše zdraví fyzické i psychické píši také v knize Vtipné kaše.
Vtipné kaše jsou užitečná encyklopedie plná…
- informací o obilovinách a pseudoobilovinách, jejich plusech i mínusech
- přehledného popisu tuků a olejů, které jsou pro zdraví nezbytné
- pojednání o mléku a jeho rostlinných alternativách
- variant slazení a doporučení, jak sladit méně
- semínek, ořechů, bylinek a všemožných doplňků, které se na kaše (a nejen na ně) v kuchyni používají
- receptů na sladké i slané kaše, bezlepkové, bez laktózy, chutné a výživné
Objednejte si knihu Vtipné kaše přímo u mě i s věnováním… tady.
Na mletí semínek v následující kaši používám kafemlýnek.
Ájurvédská kořeněná kaše
na 1 porci
Suroviny:
- 250 ml tekutiny (viz. kapitola o tekutinách na str. 51 knihy Vtipné kaše, nejvíce se hodí mandlové „mléko“)
- 50 g jemně mletých mandlí (mandlové mouky)
- 10 g čerstvě umletého lněného semínka
- 15 g mletého slunečnicového semínka
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- špetka mleté skořice
- špetka mletého kardamomu
- špetka čerstvě mletého pepře
- špetka soli
- datlový sirup
- na ozdobu jsem použila sušené okvětní lístky růží
Postup:
V mléce rozmíchejte koření a přiveďte těsně pod bod varu. Zmírněte plamen a tekutinu prohřejte.
Do kořeněného základu dobře zamíchejte semínka a mandle, odstavte ze sporáku a nechejte alespoň 30 minut nasáknout.
Poté můžete opět lehce prohřát.
Podávejte slazené datlovým sirupem.