Ájurvédská kořeněná kaše

Kaše je nejlepší snídaně pro spokojené bříško a šťastné tělo 🙂 Přináším další důkaz, jak jednoduchá kombinace koření a surovin dokáže z jídla udělat chuťový zážitek a zároveň obrovsky podpořit naše trávení. To, jak funguje naše tělo potažmo naše trávení má pak vliv na to, jak se cítíme. S touto kaší se budete cítit báječně, to vám klidně slíbím.

Následující recept je jeden z těch, které jsem přidala do druhého vydání Vtipných kaší ve snaze vám ukázat, jak variabilní kaše můžou být a zároveň také to, že kombinace koření vycházející z ájurvédy se dá krásně skloubit se surovinami dostupnými u nás.

Ájurvéda ukazuje, z jakých energií se skládá naše tělo, jak pochopit jeho jedinečné nastavení a jakým způsobem balancovat, abychom byli v rovnováze a mohli žít dlouze a kvalitně ve zdravém těle. Detailně o tom mluvím v on-line kurzu Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí.

Teď pojďme na tu kaši.

Kombinace koření v této kaši vychází z legendárního zlatého mléka, které je v ájurvédě pokládáno za nápoj povzbuzující naši životní esenci, a to právě díky kombinace mléka a koření. To krásně v kaši využijeme.

Každá kaše, včetně této, je obvykle ze surovin, které jsou přirozeně sladké chuti. Koření dodává pokrmu chuť svíravou, hořkou i pikantní. Společně se špetkou soli tak na talíři máme úplně všechny chutě a vzniká harmonický pokrm. O chutích a jejich vlivu na naše zdraví fyzické i psychické píši také v knize Vtipné kaše.

Vtipné kaše jsou užitečná encyklopedie plná…

  • informací o obilovinách a pseudoobilovinách, jejich plusech i mínusech
  • přehledného popisu tuků a olejů, které jsou pro zdraví nezbytné
  • pojednání o mléku a  jeho rostlinných alternativách
  • variant slazení a doporučení, jak sladit méně
  • semínek, ořechů, bylinek a všemožných doplňků, které se na kaše (a nejen na ně) v kuchyni používají
  • receptů na sladké i slané kaše, bezlepkové, bez laktózy, chutné a výživné

Objednejte si knihu Vtipné kaše přímo u mě i s věnováním… tady.

Na mletí semínek v následující kaši používám kafemlýnek.

Ájurvédská kořeněná kaše

na 1 porci

Suroviny:

  • 250 ml tekutiny (viz. kapitola o tekutinách na str. 51 knihy Vtipné kaše, nejvíce se hodí mandlové „mléko“)
  • 50 g jemně mletých mandlí (mandlové mouky)
  • 10 g čerstvě umletého lněného semínka
  • 15 g mletého slunečnicového semínka
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • špetka soli
  • datlový sirup
  • na ozdobu jsem použila sušené okvětní lístky růží

Postup:

V mléce rozmíchejte koření a přiveďte těsně pod bod varu. Zmírněte plamen a tekutinu prohřejte.

Do kořeněného základu dobře zamíchejte semínka a mandle, odstavte ze sporáku a nechejte alespoň 30 minut nasáknout.

Poté můžete opět lehce prohřát.

Podávejte slazené datlovým sirupem.