Díky ájurvédě a znalosti interakce energií potravin a našeho těla víme i to, které cukroví se hodí pro které dóša (konstituční) typy. Jíst cukroví, které vyhovuje mému tělu znamená nemít obavu, že přiberu. Samozřejmě s mírou, nepředpokládá se, že toho cukroví sníte tunu 🙂
Pojďme se podívat, proč je to které cukroví vhodné pro ten který dóša typ. Vždy je také důležitý aktuální stav a momentální nerovnováha a síla trávicího ohně. Doporučení je ryze orientační. Nikdo nejsme jen jeden konkrétní typ, vždy se v každém těle odráží energie všech typů, některé jsou však dominantní.
Pochopení svého konstitučního typu procházíme v on-line kurzu Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí a konkrétnější doporučení probíráme pak v rámci konzultací.
Cukroví pro Váta dóšu
Vátě sedí slazení sirupy, proto recepty, kde nepoužijete cukr, ale sirup, bude pro Vátu lépe stravitelné. Zároveň si Váta nepotrpí na pohanku, žito, jáhly, kukuřici a špaldu. Lépe totiž tráví pšenici jednozrnku, dvouzrnku nebo běžnou pšenici v bio kvalitě. A pak také rýži, quinou, oves.
Váta ocení spíše ořechové a semínkové variace. Takže taková živá ořechová koule je přesně něco pro ni. A nebo roláda z kešu a dýňových semínek a makovo-mandlové kuličky.
Cukroví pro Pitta dóšu
Pitta zvládá slazení i třtinovým cukrem. To neznamená, že jiná sladidla nemůže, ale protože jí obvykle hoří trávicí oheň velmi dobře, stráví i cukr – v míře tak akorát.
Z obilovin zvládá pšenici (i špaldu), žito, oves, quinou, rýži. Nemusí pohanku, jáhly a kukuřici. Z ořechů jí vyhovují jen loupané mandle (ideálně máčené) a kokos. Ze semínek slunečnicová, dýňová a lněná.
Udělejte Pittě klasické perníčky.
A nebo linecké podle klasického receptu: 300 g špaldové mouky, 200 g másla a 100 g moučkového cukru (já používám muscovado cukr a nebo melu tmavý třtinový cukr na kafemlýnku a mám svůj moučkový) a kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu.
Cukroví pro Kapha dóšu
Kapha je na tom s trávicím ohněm nejhůře, tráví pomalu a proto ji vyhovují lehčí jídla. Tím pádem i lehčí cukroví. Znáte nějaké? Tak že bychom Kaphu nechali bez cukroví? Ale ne, to jí nemůžeme udělat 🙂
Kapha potřebuje podpořit trávicí oheň, takže veškeré koření je nejen dovoleno, ale důrazně doporučeno… skořice, zázvor, badyán, hřebíček,…
A k tomu z obilovin žito, pohanka, jáhly, kukuřice, quinoa, občas špalda, rýže. Semínka a ořechy Kaphu moc zatěžují a trávení víc zpomalují. Lze použít lněné semínko a v menší míře slunečnicové a dýňové semínko.
Fajn cukrovím pro Kaphu jsou sušené švestky v čokoládě a pohankové perníčky. A ještě švestkové kuličky s mákem a tyto čokoládové kuličky z mandlí.