Bezlepkový třešňový chilli koláč

Bezlepkový třešňový chilli koláč

Vypadá blyštivě a taky tak chutná. Třešně posílené pikantností chilli. Bezlepkový třešňový koláč je tvárný a dokonce jej můžete přizpůsobit dětem.

Tohle je záležitost pro fajnšmekry, co jednu nohou stojí v rybníce zdravé výživy a druhou mají nakročeno k labužnickým zážitkům. Máte-li hodinku čas a třešně na dosah, zkuste si tento koláč. Já jej zvládla i se dvěma dětmi za zády.

Třešňový koláč bez cukru a vajec

Celé toto dílo se obejde bez lepku, rafinovaného cukru, mléka a vajec.

Nelekněte se prosím pěkně toho kuzu, je to škrob získávaný z kořene japonského vinného keře. Původně pochází z japonských hor a dnes roste i v Americe, kde jej znají jako „kudzu“.


Jak se dá u japonských surovin očekávat, má i kuzu řadu blahodárných účinků. Posiluje a reguluje zažívání, zahání únavu a zvyšuje vitalitu, pomáhá snižovat horečku, uvolňuje cévy a snižuje riziko utváření krevních sraženin. Kořeny kuzu jsou známy jako nositelé ohromné energie (kořen dokáže prorůstat skály) a výborně se hodí především k zahušťování. Nemůže se vám nelíbit, ale můžete jej nahradit třeba bramborovým škrobem.

Místo kuzu irský mech

Se škrobem kuzu je náplň lehoučká a není tak pevná – úplně přesně jako na fotkách.

Když místo kuzu použijete další superpotravinu – irský mech, získáte koláč s pevnější náplní a ještě zajímavějšími výživovými parametry.

Důležité je přitom použít odsolený prášek z irského mechu, protože tento mech je mořskou řasou a tudíž plný soli. Odsolený prášek kupuji na Lahodnosti.cz a používám i do slaných aspiků nebo na dortové želé.

Bezlepkový třešňový chilli koláč

Koláč se dá vecpat do koláčové formy a nebo do menších formiček a udělat z něj tartaletky. V náplni PRO DĚTI klidně vynechte chilli a přidejte strouhanou kůru z bio citronu a místo likéru či vína volte šťávu (nejlépe třešňovou).

Na celém tom postupu je největší útrapa vypeckování třešní. Vydržte, pak se odměníte výsledkem…

Bezlepkový třešňový chilli koláč

Bezlepkový třešňový chilli koláč

Suroviny na korpus:

  • 150 g pohankové hladké mouky (nebo smíchejte 100 g pohankové a 50 g lupinové nebo jáhlové)
  • špetka soli
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • 90 g másla (ideálně přepuštěného)
  • případně troška studené vody

Varianta na náplň s kuzu – suroviny:

  • 300 – 330 g vypeckovaných třešní včetně šťávy, kterou pustí
  • 200 ml vody
  • malý panák třešňového likéru nebo červeného vína
  • hvězdička badyánu
  • špetka chilli
  • 15 g kuzu
  • případně javorový sirup na oslazení

Varianta na náplň s irským mechem – suroviny:

  • 30 g vypeckovaných třešní včetně šťávy, kterou pustí
  • malý panák třešňového likéru nebo červeného vína
  • hvězdička badyánu a půl lžičky mleté skořice
  • špetka chilli
  • 2 lžíce odsoleného prášku z irského mechu
  • 20 lžic vody
  • javorový sirup na oslazení

Navíc:

  • máslo a pohanková krupice na vymazání a vysypání formy
  • mandlové lupínky na posypání

Postup:

Formu (formičky) vymažte máslem a vysypte krupicí.
V jedné míse utřete měkké a skoro rozpuštěné máslo s olejem, sirupem, solí a 3 lžícemi vody. Vymíchejte celistvou směs do které postupně natřikrát vmíchejte mouku a vypracujte těsto.


Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia, 180 horkovzdušně.

Po částech z těsta v dlaních uplácejte placky a vmáčkněte na dno a do stran formy. Pracujte postupně, až celou formu vyplníte těstem. Lehce propíchejte vidličkou. Dejte těsto upéct do trouby na zhruba 15 minut.

Další postup volíte-li náplň s kuzu:

povařte odpeckované třešně (se sirupem, je-li to třeba) v množství dle chuti. Až třešně pustí šťávu, přidejte vodu a alkohol, přihoďte badyán a chilli s vařte asi 10 minut na mírném plameni.
Mezitím ve čtyřech lžících vody rozmíchejte kuzu dohladka a přidejte ke třešňové směsi. Míchejte, nechejte zhoustnout a nalijte na povrch upečeného korpusu.

Další postup volíte-li náplň s irským mechem:

Prášek z irského mechu smíchejte s vodou. Třešně dejte vařit s kořením a alkoholem. Vařte asi 10 minut.
Sejměte z plotny a vmíchejte do třešní nasáknutý prášek z irského mechu. Ochutnejte a doslaďte javorovým sirupem – záleží jak sladké máte třešně a na jak sladkou chuť jste zvyklí. Náplň nalijte na předpečený korpus.

Další postup už je společný:

nahoru přijdou mandle – nasekané nebo ve formě plátků a nejlépe lehce opražené, pro výraznější chuť. Vychlaďte a podávejte nejlépe po důkladném uležení, klidně až druhý den.

Buďte v obraze, až napublikuji další lahůdky ze světa výživy těla i duše a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.