Polévka z hlávkového salátu

Polévka z hlávkového salátu

Mít salát ve skleníku je fajn. V jednu chvíli čekáte, až se konečně rozroste a pak přijde okamžik, kdy jsou všechny hlávky připravené ke sklizni. Samozřejmě naráz. Co s tolika saláty?

Zásobena salátem ze skleníku rodičů (díky za něj) jsem ještě donedávna každé jaro „mučila“ rodinu salátovou přílohou ke kdečemu. K rizotu, k těstovinám, k zapečené zelenině, mezi chleba na svačinu…

Fakt není hrášková

Měla jsem tušení, že to naše salátování jednou posunu dál… do zajímavějších chuťových i strukturálních končin. A taky že jo. Vlastním jeden vystajlovaný recept na hlávkový salát, který si ale necháme na příště. Dnes se chci věnovat brčálové polévce.

Rybníček brčálník jak známo nedisponuje zrovna lákavou barvou. Tedy jak pro koho, že ano. Když misku se zářivě zeleným obsahem naservírujete dětem s dovětkem, že dnes se obědvá brčálník, máte zaděláno na poloviční úspěch. A nejen u dětí. Komukoliv se podaří nadchnout se pro tuhle zelenou polévku, bude chutně překvapen a možná si bude myslet, že právě snědl polévku hráškovou.

Polévka z hlávkového salátu

Hlavní trik celé salátové parády spočívá v tom, že listy salátu se vůbec nevaří.

Ztráty všech prospěšných látek vlivem varu jsou tedy minimální.  Co však budete vařit, je základ na polévku. Dopředu si připravte silný kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar a výkonný mixér (blender), který snese mixovat horkou tekutinu.

Tolik salátu v jedné lžíci do sebe jen stěží jiným způsobem dostanete. A s ním blahodárnou kyselinu listovou, vitamíny C, B a E, vlákninu, vápník, hořčík, draslík a tak dále a tak dále. Jen si to zdravé blaho představte.

Můžu použít jiný, než hlávkový salát?

Jistěže! Dokonce musíš. Musíš vyzkoušet, jak polévka chutná s ledovým salátem, který namícháš s rukolou a nebo s polníčkem. Taky můžeš zkusit listy špenátu a mangoldu.

Salát v mixéru

Chceš vydatnější obědovou polévku?

Přidej k základnímu receptu bílkovinu…

  • uvařené vejce natvrdo
    nebo
  • na kostičky nakrájený balkánský sýr nebo fetu
    nebo
  • strouhaný sýr parmezánového typu
    nebo
  • dopředu uvařené a poté orestované kuličky cizrny

Různé druhy bílkovin nekombinuj. Proč? Píšu o tom v e-booku Toxické kombinace potravin.

Polévka z hlávkového salátu

Suroviny na 4 plné misky:

  • 1 litr kuřecího, hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 velké cibule
  • asi 150 ml dobrého bílého vína
  • řepkový olej s máslovou příchutí nebo máslo nebo jejich kombinace
  • jeden hlávkový salát
  • sůl himálajská
  • případně pepř v mlýnku
  • panenský olivový olej

Postup:

Na dvou lžících másla nebo na řepkovém oleji restujte pozvolna asi 10 až 15 minut na kostičky nakrájenou cibuli. Sem tam míchejte. Zalijte vínem, přidejte plamen a nechejte odpařit.

Pak přilijte vývar, osolte, přiveďte k varu, ztlumte a 10 minut vařte pod poklicí.

Sejměte z ohně. Do blenderu dejte důkladně omyté a vysušené (nejlépe v sušičce na salát) listy salátu. Zalijte horkým základem na polévku a řádně rozmixujte.

Podávejte zakápnuté olivovým olejem a zdobené čerstvě mletým pepřem a jedlým květem, třeba sedmikráskou.