Trápíte se touhou po buchtách a máte pocit, že to neladí s vysněnou linií? Tak se už prosím vás netrapte. I buchta – třeba meruňkový koláč – může ladit se zdravím. Jen si to dovolit.
Jednoduchá bezlepková varianta k pečení. V červenci třeba s meruňkami. Ovšem s radostí bych zkusila i maliny či ostružiny. A později pak švestky a jablka.
Je meruňkový koláč zdravý?
No jistěže je. O to více, nebudete-li to úporně řešit. Ona zdravost je záludná. Co jednomu svědčí, druhému nikoliv. Kdo mě sledujete, už asi víte o ájurvédě a dóšách, energetických komplexech či kombinaci pěti prvků přítomných ve všem živém i neživém a projevujících se jako určité rysy, které udržují harmonii psychofyzických funkcí. Ty dóši jsou tři a tato buchta sedí zejména dvěma z nich – Váta a Pitta.
Suroviny na formu o průměru 26-29 cm:
- 70 g sladidla (já 30 g panely a 40 g javorového sirupu)
- 70 g olivového oleje nebo lépe rozpuštěného přepuštěného másla
- trocha horké vody
- asi 100 ml mléka (kravské nebo rostlinné, já použila moje konopno-mandlové)
- 1 vejce
- 50 g strouhaného kokosu
- 60 g pohankové hladké mouky
- špetka soli
- lžička kypřícího prášku z vinného kamene
- volitelně lžíce jemně mletých semínek (dýně, len, slunečnice)
- sekané pistácie nebo mandle
- loupané konopné semínko
- čerstvá meduňka
- asi osm meruněk
Postup:
Troubu předehřejte na 170 stupňů horkovzdušně či 180 obyč.
V jedné míse smíchejte sladidlo s olejem či máslem a vodou, metličkou prošlehejte.
Přilijte mléko, prošlehejte. Přidejte vejce, prošlehejte.
Ve druhé míse vidličkou načechrejte kokos s pohankovou moukou, solí a kypřícím práškem. Můžete přidat mletá semínka.
Do tekuté části nasypte sypkou a promíchejte. Do těsta můžete přidat nasekanou čerstvou meduňku.
Nalijte do vymazané a vysypané (já máslo, pohanková krupice) formy.
Na povrch poskládejte omyté, vypeckované a rozpůlené meruňky řezem nahoru. Posypte sekanými oříšky a konopným semínkem. Pečte 20-25 minut.