Původně jsem chtěla publikovat čízkejk. Jenže koriandr vyhrál. Je to totiž mazec… barevně, chuťově a výživově zároveň. Metla na těžké kovy v těle a zároveň mana nebeská.
Kdo pěstuje koriandr v truhlíku na parapetu, má v tuto chvíli navrch. Pěstovat koriandr doma jde a fakt na to stačí jen truhlík – v létě venku, v zimě uvnitř. S chutí doma vymazleného koriandru je to stejné, jako s chutí vašich bylinek ze záhonku a těch kupovaných. Nebe a dudy, dalo by se říct. Ale někdy i dudy postačí, že jo.
Do lednice na měsíce
Takže si opatřete koriandr (vypěstujte, kupte v květináčku či už utrhnutý) a namixujte pesto do foroty. Pro všechna pesta – co do skladovatelnosti – platí stejná pravidla: čistá sklenička, vršek dolít olejem a pevný obsah udržovat pod hladinou, zavíčkovat, skladovat v lednici. Za těchto podmínek vydrží věčnost.
Na kovy i parazity
Koriandrové pesto však vyniká ještě v jednom směru. Dle MUDr. Freje je totiž dobré k očistě těla od těžkých kovů a údajně LIKVIDUJE I SALMONELU. MUDr. Frej má rozpis na ono pesto v jedné ze svých knih a já jej nehodlám kopírovat. Pro své účely jsem si pesto upravila, protože ta detoxikační varianta je opravdu jen na lžičku denně jako medicína.
Podle herbáře Janči a Zentricha je drogou koriandový plod, používá se při zažívacích potížích. O nati ani zmínka. Zatímco ájurvéda kvalifikuje čerstvou nať jako snižující Pittu, tedy chladící oheň a vhodnou používat v létě a bohatou na železo a vitaminy A, B1, B2 a C. Koriandr snižuje vnitřní horkost a žár. Nadměrné použití koriandrových semínek i natě údajně snižuje u mužů sexualitu a u žen zastavuje menstruaci. Opatrnost je nutná i u astmatiků.
Takže následující koriandrové pesto berte jako lehce detoxikační a těžce chuťově návykové, vhodné zejména pro letní období. Ovšem k ochlazení vnitřní horkosti kdykoliv. Zbystřete zejména vy, kteří trpíte kožními problémy, herpesy, akné, pálením, záněty či silným pocením. Do léta daleko a koriandrové pesto by mohlo v těch mých receptových hromadách někde zapadnout.
Dokonalost sama s piniemi, ovšem restované dýně a slunečnice mají taky cosi do sebe.
Suroviny i postup:
Do malé mixovací nádoby dejte čerstvý koriandr (aspoň dvě hrsti lístků, česnek (1 velký stroužek), olivový olej (zpočátku tři lžíce, pak dle konzistence přidejte) a trošku lněného oleje (1 lžička), restované piniové oříšky (asi 3 lžíce, nebo slunečnicové či dýňové semínko – pohrajte si s poměrem) a sůl (zkuste černou vulkanickou). Vše dokonale rozmixujte.