Domácí hořčice

Mým favoritem co se jedlých dárků týče je domácí hořčice.

Chcete-li někoho obdarovat ryze domácím produktem, máte hned několik famózně znějících a stejně tak chutnajících možností. Na českém trhu nenajdete food časopis, který by před svátky neradil, jak vyrobit jedlé dárky. Většinou jde o ochucený domácí ocet, olej, sůl nebo likér.

My si dáme recept na hořčici. Rovnou pěkně ostrou TYMIÁNOVOU HOŘČICI. Její pikantnost si můžete libovolně upravit a pokud tymián nemáte, není problém vyrobit hořčici neochucenou. I tak bude skvělá a hlavně vaše domácí.

Ostrá a octová

Dovezla jsem skleničku na ochutnávku k našim. Máma je hořčicových poměrů znalá. Za dob mého dětství dělala ve Frutě, zrovna v závodě, kde se mimo jiné stáčela do kelímků i hořčice. Hořčici má nachutnatou (byť pracovala v kanceláři). Znalecky pohodila hlavou… je strašně ostrá a máš tam moc octa.

Takže druhý pokus. Druhá verze byla o něco JEMNĚJŠÍ. Pořád ale dost ostrá. Sušené bylinky dají horčici tmavší barva. A tentokrát jsem ji namixovala více nahrubo.

Pokud máte rádi hořčici ne tolik štiplavou, uberte ještě množství hořčičných semínek a dejte jich tam 30 g.

Hořčičná zálivka na salát

Hořčici občas používám jako základ na salátový dresink.

Hořčice obecně díky zahřívacímu účinku zrychluje spalování a z hlediska ájurvédy se hodí zejména pro Kapha typy. Mírné množství jí snese i Váta typ, ale ze své podstaty už dost ohnivá Pitta si na pikantní suroviny potřebuje dávat pozor.

Jak se jednotlivé typy projevují, jak poznat ten svůj a vyznat se v tom, které potraviny jsou pro mě ty správné ukazuji v on-line kurzu Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí.

A teď už k receptu…

Domácí bylinková hořčice

množství asi 200 ml

Suroviny:

  • 40 g žlutých hořčičných semen (pro jemnější chuť klidně polovic)
  • 50 ml jablečného octa
  • 50 ml bílého vína
  • lžička kurkumy
  • lžíce medu
  • půl lžičky soli
  • lžička sušeného tymiánu nebo oregana

Postup:

Všechny suroviny – kromě bylinek a kurkumy – důkladně promíchejte v misce, uzavřete a nechte na lince jeden až tři dny rozležet.

Poté vmíchejte bylinky a kurkumu a rozmixujte dohladka. Najemno to jde nejlépe v blenderu (mixovací nádobě), nahrubo (což je taky někdy fajn) to zvládne i nádoba, co ji dostanete jako příslušenství k ponornému mixéru.