Mým favoritem co se jedlých dárků týče je domácí hořčice.
Chcete-li někoho obdarovat ryze domácím produktem, máte hned několik famózně znějících a stejně tak chutnajících možností. Na českém trhu nenajdete food časopis, který by před svátky neradil, jak vyrobit jedlé dárky. Většinou jde o ochucený domácí ocet, olej, sůl nebo likér.
My si dáme recept na hořčici. Rovnou pěkně ostrou TYMIÁNOVOU HOŘČICI. Její pikantnost si můžete libovolně upravit a pokud tymián nemáte, není problém vyrobit hořčici neochucenou. I tak bude skvělá a hlavně vaše domácí.
Ostrá a octová
Dovezla jsem skleničku na ochutnávku k našim. Máma je hořčicových poměrů znalá. Za dob mého dětství dělala ve Frutě, zrovna v závodě, kde se mimo jiné stáčela do kelímků i hořčice. Hořčici má nachutnatou (byť pracovala v kanceláři). Znalecky pohodila hlavou… je strašně ostrá a máš tam moc octa.
Takže druhý pokus. Druhá verze byla o něco JEMNĚJŠÍ. Pořád ale dost ostrá. Sušené bylinky dají horčici tmavší barva. A tentokrát jsem ji namixovala více nahrubo.
Pokud máte rádi hořčici ne tolik štiplavou, uberte ještě množství hořčičných semínek a dejte jich tam 30 g.
Hořčičná zálivka na salát
Hořčici občas používám jako základ na salátový dresink.
Hořčice obecně díky zahřívacímu účinku zrychluje spalování a z hlediska ájurvédy se hodí zejména pro Kapha typy. Mírné množství jí snese i Váta typ, ale ze své podstaty už dost ohnivá Pitta si na pikantní suroviny potřebuje dávat pozor.
Jak se jednotlivé typy projevují, jak poznat ten svůj a vyznat se v tom, které potraviny jsou pro mě ty správné ukazuji v on-line kurzu Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí.
A teď už k receptu…
Domácí bylinková hořčice
množství asi 200 ml
Suroviny:
- 40 g žlutých hořčičných semen (pro jemnější chuť klidně polovic)
- 50 ml jablečného octa
- 50 ml bílého vína
- lžička kurkumy
- lžíce medu
- půl lžičky soli
- lžička sušeného tymiánu nebo oregana
Postup:
Všechny suroviny – kromě bylinek a kurkumy – důkladně promíchejte v misce, uzavřete a nechte na lince jeden až tři dny rozležet.
Poté vmíchejte bylinky a kurkumu a rozmixujte dohladka. Najemno to jde nejlépe v blenderu (mixovací nádobě), nahrubo (což je taky někdy fajn) to zvládne i nádoba, co ji dostanete jako příslušenství k ponornému mixéru.