Bezinky dozrávají a za chvíli už na ně může být pozdě. Na Vysočině ještě jsou, tak honem, honem. S větrem o závod z nich uvařte sirup.
Legendou je sirup z bezinkových květů. Ten z plodů už tolik nefrčí. Možná proto, že plody jsou populárnější naložené v alkoholu. A možná proto, že někdo někdy řekl, že bezinky jsou JEDOVATÉ.
Jedovaté? Inu, jak se to vezme…
… v malém množství, jsou plody bezu černého přece jenom zdraví prospěšné. Jedovaté jsou pecičky i plody samotné. Nesmí se jíst syrové, jen TEPELNĚ UPRAVENÉ nebo sušené a s mírou.
V takovém případě mají protizánětlivý účinek, lehce snižují krevní tlak a jsou mírně projímavé. Co do vitamínů (provitamínů) obsahují plody zejména A a skupinu B. Bezinkový sirup (z květů i plodů) je skvělý pomocník PŘI NACHLAZENÍ a kašli.
Sirup používejte JAKO LÉK, nikoliv na běžné denní pití. Když přichází čas nachlazení, můžete sobě i dětem udělat ze sirupu šťávu na pití přes den a když nachlazení udeří, dávkujte po lžičkách (dvě lžičky denně) přímo do pusinky.
Více receptů?
Spoustu receptů řazených podle sezóny, které odlehčí tělo a zaručeně uspokojí náročné chuťové pohárky jsem vložila do e-booku Lehkost na talíři a v těle. Spolu se všemi hodnotnými bonusy je k mání tady.
Bezinkový sirup z plodů
Suroviny na zhruba 250 ml sirupu:
- 200 g plodů bezinek
- 200 ml vody převařené
- 80 g cukru (já volila tmavý třtinový)
- 1 lžička kyseliny citronové nebo citronové šťávy z 1 citronu
- 1 rozlámaná skořice
- 3 hřebíčky
Postup:
Bezinky rozemelte nebo rozmixujte, zalijte převařenou vodou a nechte přikryté v chladu stát přes noc. Pak prožeňte přes jemné síto nebo přes čistou plenu.
V hrnci šťávu zahřejte (skoro až do varu) s cukrem, kyselinou citrónovou nebo citrónovou šťávou a s kořením. Míchejte a nechejte cukr rozpustit.
Plňte do čistých, nahřátých sklenic a ihned zavíčkujte. Vychládlé skladujte v lednici nebo ve sklepě.
Pro větší množství sirupu si suroviny dle libosti vynásobte.