Triviální borůvkové knedlíky s ovocem levou zadní zvládnou být i bezlepkové. Na fotce ve verzi navíc s meruňkami.
Ještě předtím, než mě proudy života napojily na Vysočinu, jsem borůvky obvykle kupovala jen v městských borůvkových stáncích a sbírala příležitostně o letních horských dovolených. Když došlo na sběr, dokázala jsem zakleknutá u drobných keříků kuličku po kuličce sbírat klidně celý den. Bez občerstvení – vždyť mám borůvky – a s kapkou pití při sobě. Ano, tohle borůvkové nadšení mi vydrželo dodnes.
Hurá do lesa, borůvkové knedlíky čekají
Jakmile se roznese, že okolní lesy začínají modrat, lapnu kyblíček (mám speciální sbírací plecháček) a beru les útokem. Dokážu být přitom pěkně protivná, když mi někdo brání v cestě na borůvky. Letos to odnesl manžel se synem. Zrovna v můj sbírací termín měl ten první svůj plán (jistěže bez borůvek) a ten druhý sice spal, ale neměl hlídání.
Chlapci zuřivou matku nakonec do lesa pustili během jednoho týdne dokonce dvakrát. Společně s dcerou jsme donesly tři kila borůvek. Nebyla bych to já, abych pořád ještě neměla pocit, že je borůvek třeba víc. Tak mě hoši odvezli zpět do Brna. Tam ty borůvky můžu už opravdu jen koupit.
Vlastně jim můžete poděkovat. Jinak bych místo psaní tohoto článku, čupěla někde v lese u keříků a slastně modře relaxovala. To je taky meditace, víte 🙂
Bezlepkové borůvkové knedlíky
Suroviny:
- 200 g mouky (já 150 g hladké pohankové a 50 g kukuřičné)
- špetka soli růžové himálajské
- lžička kukuřičného škrobu
- 2 vejce
- 250 ml mléka (lze i mandlové)
- máslo a pohanková krupice na vysypání hrnků
- ovoce (hodí se borůvky, maliny, jahody, nakrájené meruňky)
- na krém: 250 g měkkého tvarohu a zhruba jedna kysaná smetana, med a případně mletý kardamom
Postup:
Mouku se špetkou soli a škrobem smícháte se žloutky a mlékem. Z bílků vyšlehejte sníh a vmíchejte do připraveného těsta.
4 hrníčky o objemu 250 ml vymažte máslem a vysypte krupicí.
Na dno hrnku dejte dvě pořádné lžíce těsta, přihoďte pár kousků ovoce a zalijte těstem tak, aby hrnek bych max. do 3/4 plný.
Na dno velkého hrnce dejte utěrku, na ni postavte hrnky a zalijte vodou do poloviny výšky hrnků. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte asi 20 minut. Těsto pěkně vyběhne.
Hrnky vytáhněte z vody a nechte na lince chládnout. Těsto se krásně uvolní od stěn, pak pro jistotu objeďte obvod příborovým nožem a vyklopte knedlík. Ten rozkrojte (spíše rozlomte) napůl a podávejte na talíři s tvarohovým krémem.
Na tvarohový krém utřete měkký tvaroh se zakysanou smetanou a medem do hladké konzistence.