Efektivním rychle připravený a chutí nabitý bezlepkový koláč. Nejčastěji jej peču s jablky, ale sluší mu i hrušky.
K tomuto dílu potřebujete jen následující soupis surovin a hrnek, kterým jejich množství odměříte. Pokaždé, když ten koláč upeču, zmizí tak rychle, že jej nestihnu vyfotit. Je ideální nechat jej úplně vychladnout, aby se při krájení nedrolil.
Koláč je bezlepkový, když použijete bezlepkové ovesné vločky a můžete si pohrát i s množstvím panely nebo ji vynechat úplně.
Bezlepkový koláč s jablky a mandlemi
Suroviny na koláčovou formu o průměru 20 cm:
- 3/4 hrnku oleje (míchám slunečnicový a olivový)
- 3 lžíce panely (sušená třtinová šťáva)
- 4 jablka velikosti míčku na tenis
- 1 vejce (ideálně slepic ze dvora)
- 1/2 hrnku mandlového nápoje (ideálně domácí)
- 1 hrnek mandlové mouky (jemně mletých mandlí)
- 1 vrchovatý hrnek ovesné mouky (jemně mletých ovesných vloček)
- špetka růžové himálajské soli
- pár špetek skořice
- plátky mandlí na povrch koláče
Postup:
Troubu předehřejte na 170 stupňů horkovzdušně.
V míse metličkou umíchejte olej s panelou. Přidejte vejce a znovu promíchejte. Pak přilijte mandlový nápoj a opět metličkou promíchejte.
Do tekuté části nasypte obě mouky, špetku soli i skořici a celé důkladně promíchejte.
Formu vymažte troškou oleje.
Jablka můžete a nemusíte oloupat. Nakrájejte je na tenké měsíčky a jimi vyložte dno formy.
Na jablka vlijte těsto, povrch posypte plátky mandlí a dejte péct do trouby na cca 20 min.