Vypadá blyštivě a taky tak chutná. Třešně posílené pikantností chilli. Bezlepkový třešňový koláč je tvárný a dokonce jej můžete přizpůsobit dětem.
Tohle je záležitost pro fajnšmekry, co jednu nohou stojí v rybníce zdravé výživy a druhou mají nakročeno k labužnickým zážitkům. Máte-li hodinku čas a třešně na dosah, zkuste si tento koláč. Já jej zvládla i se dvěma dětmi za zády.
Třešňový koláč bez cukru a vajec
Celé toto dílo se obejde bez lepku, rafinovaného cukru, mléka a vajec.
Nelekněte se prosím pěkně toho kuzu, je to škrob získávaný z kořene japonského vinného keře. Původně pochází z japonských hor a dnes roste i v Americe, kde jej znají jako „kudzu“.
Jak se dá u japonských surovin očekávat, má i kuzu řadu blahodárných účinků. Posiluje a reguluje zažívání, zahání únavu a zvyšuje vitalitu, pomáhá snižovat horečku, uvolňuje cévy a snižuje riziko utváření krevních sraženin. Kořeny kuzu jsou známy jako nositelé ohromné energie (kořen dokáže prorůstat skály) a výborně se hodí především k zahušťování. Nemůže se vám nelíbit, ale můžete jej nahradit třeba bramborovým škrobem.
Místo kuzu irský mech
Se škrobem kuzu je náplň lehoučká a není tak pevná – úplně přesně jako na fotkách.
Když místo kuzu použijete další superpotravinu – irský mech, získáte koláč s pevnější náplní a ještě zajímavějšími výživovými parametry.
Důležité je přitom použít odsolený prášek z irského mechu, protože tento mech je mořskou řasou a tudíž plný soli. Odsolený prášek kupuji na Lahodnosti.cz a používám i do slaných aspiků nebo na dortové želé.
Koláč se dá vecpat do koláčové formy a nebo do menších formiček a udělat z něj tartaletky. V náplni PRO DĚTI klidně vynechte chilli a přidejte strouhanou kůru z bio citronu a místo likéru či vína volte šťávu (nejlépe třešňovou).
Na celém tom postupu je největší útrapa vypeckování třešní. Vydržte, pak se odměníte výsledkem…
Bezlepkový třešňový chilli koláč
Suroviny na korpus:
- 150 g pohankové hladké mouky (nebo smíchejte 100 g pohankové a 50 g lupinové nebo jáhlové)
- špetka soli
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce panenského řepkového oleje
- 90 g másla (ideálně přepuštěného)
- případně troška studené vody
Varianta na náplň s kuzu – suroviny:
- 300 – 330 g vypeckovaných třešní včetně šťávy, kterou pustí
- 200 ml vody
- malý panák třešňového likéru nebo červeného vína
- hvězdička badyánu
- špetka chilli
- 15 g kuzu
- případně javorový sirup na oslazení
Varianta na náplň s irským mechem – suroviny:
- 30 g vypeckovaných třešní včetně šťávy, kterou pustí
- malý panák třešňového likéru nebo červeného vína
- hvězdička badyánu a půl lžičky mleté skořice
- špetka chilli
- 2 lžíce odsoleného prášku z irského mechu
- 20 lžic vody
- javorový sirup na oslazení
Navíc:
- máslo a pohanková krupice na vymazání a vysypání formy
- mandlové lupínky na posypání
Postup:
Formu (formičky) vymažte máslem a vysypte krupicí.
V jedné míse utřete měkké a skoro rozpuštěné máslo s olejem, sirupem, solí a 3 lžícemi vody. Vymíchejte celistvou směs do které postupně natřikrát vmíchejte mouku a vypracujte těsto.
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia, 180 horkovzdušně.
Po částech z těsta v dlaních uplácejte placky a vmáčkněte na dno a do stran formy. Pracujte postupně, až celou formu vyplníte těstem. Lehce propíchejte vidličkou. Dejte těsto upéct do trouby na zhruba 15 minut.
Další postup volíte-li náplň s kuzu:
povařte odpeckované třešně (se sirupem, je-li to třeba) v množství dle chuti. Až třešně pustí šťávu, přidejte vodu a alkohol, přihoďte badyán a chilli s vařte asi 10 minut na mírném plameni.
Mezitím ve čtyřech lžících vody rozmíchejte kuzu dohladka a přidejte ke třešňové směsi. Míchejte, nechejte zhoustnout a nalijte na povrch upečeného korpusu.
Další postup volíte-li náplň s irským mechem:
Prášek z irského mechu smíchejte s vodou. Třešně dejte vařit s kořením a alkoholem. Vařte asi 10 minut.
Sejměte z plotny a vmíchejte do třešní nasáknutý prášek z irského mechu. Ochutnejte a doslaďte javorovým sirupem – záleží jak sladké máte třešně a na jak sladkou chuť jste zvyklí. Náplň nalijte na předpečený korpus.
Další postup už je společný:
nahoru přijdou mandle – nasekané nebo ve formě plátků a nejlépe lehce opražené, pro výraznější chuť. Vychlaďte a podávejte nejlépe po důkladném uležení, klidně až druhý den.