Borůvkový cheesecake neboli čízkejk

Teplé léto je ideální čas pro chladivý čízkejk. Když do něj namixujete ještě čerstvě nasbírané borůvky, připravte se na famózní chuť i barvu.

Dneska vám chci ukázat můj nejoblíbenější recept na čízkejk. Je s ricottou a tvarohem, je svěží a raz dva hotový (a pak taky tak rychle pryč). Možná víte, že originál cheesecake je ze sýra Philadephia a není nepečený, nýbrž se peče ve vodní lázni. Mám je taky ráda, ale častěji dávám přednost nepečené variantě.

Aby náplň ztuhla, je třeba přidat želatinu nebo agar. Obojí funguje skvěle, záleží jen, čemu dáváte přednost.

Agar (kanten, China grass, Japanese isinglass)

je přírodní polysacharid s lepšími želírovacími schopnostmi, než má želatina. Vyrábí se poměrně složitě z některých druhů mořských řas. Prodává se ve formě prášku, vloček nebo tyčinek a použít jej můžete všude tam, kde želatinu. Je neutrální chuti a bohatý na jód. Obsahuje vápník, mangan, draslík, sodík, B2 vitaminy, kyselinu listovou a cholin. Má mírně projímavé účinky a nulovou energetickou hodnotu.

Borůvky

Borůvky jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům, těm, jež urychlují stárnutí našich buněk. Díky antioxidantům v borůvkách můžeme také udržet zdraví našeho mozku, působí totiž proti stresu. 

Vláknina v borůvkách pomáhá udržet zdraví našich střev a tím podporuje imunitní systém a obsažené minerály přispívají k budování zdraví našich kostí a společně s obsahem vitamínu K pomáhají udržovat jejich sílu a pružnost.

Borůvkový cheesecake neboli čízkejk

do formy o průměru 22 cm

Suroviny:

  • 250 g ricotty
  • 150 g tvarohu nebo může být i kysaná smetana
  • hrst borůvek
  • 4 polévkové lžíce vloček agaru přivedených k varu ve 200 ml vody a povařených cca 8 minut (musí se rozpustit) NEBO 1 sáček dortové želatiny v prášku
  • sladidlo dle libosti (já používám javorový sirup nebo tmavý třtinový cukr)
  • velkou špetku mletého kardamomu
  • cca 200 g oblíbených sušenek (když ne domácí, pak například špaldové od Zemanky)
  • cca 50 g másla

Postup:

Rozmixujte sušenky nejdříve samotné, pak přidejte nakrájené máslo a znovu mixujte – vytvoří se hmota, kterou naplácejte na dno formy.

Vločky agar můžete předem ve vodě nechat rozmočit, aby se lépe rozpouštěly (nechte je namočené klidně i hodinu). K agaru přidejte borůvky, celé to přiveďte k varu a mírně vařte asi 8 minut tak, aby se agar rozpustil. Použijete-li želatinu, pozvařte nejdříve pár minut borůvky se 100 ml vody, sejměte z ohně a přidejte želatinu, nechejte 10 minut nabobtnat a pak prohřejte, ale nevařte.

V míse rozmíchejte ricottu s tvarohem či smetanou, oslaďte, přidejte kardamom a poté rozpuštěný agar s borůvkami nebo želatinu s borůvkami. Promíchejte a směs ihned rozetřete na korpus. Vychlaďte a ochutnejte. 

Víš, že…

Tento čízkejk je z hlediska ájurvédy skvělý zejména pro Váta a Pitta typy. Kapha typ mléčné výrobky kromě kozích moc dobře netráví, ale tak nějak tuším, že neodolá, protože sladké miluje (i když mu na kráse nepřidá). Je tam přece kardamom a ten s trávením pomůže 🙂

Tím, jak vycházet se svým tělem, znát výhody a nevýhody své konstituce a cítit se ve svém těle konečně jednou provždy skvěle provázím na on-line i off-line konzultacích. Objednat se lze tady.