Jsem ale plná borůvkových dojmů. Na Vysočině dozrály, je jejich čas. Sbírací meditaci si nesmírně užívám, ale ještě víc pak ten výsledek… borůvkový koláč.
Všechny nasbírané borůvky jsme nacpali – kromě úst – do tradičního rodinného koláče. Recept na něj patří do kategorie archivních a velmi jednoduchých. Ráda se pouštím i do propracovanějších variant třeba na téma borůvkové košíčky. Jenže kdykoliv se doma zeptám, co chtějí z těch borůvek udělat, odpověď je vždycky stejná: „Udělej ten tvůj borůvkový koláč!“ Teprve po několika koláčích je borůvkám dovoleno rozplynout se do žahouru či knedlíků.
Borůvkový koláč
Na koláčovou formu o průměru cca 24 cm
Suroviny:
- 350 g mouky (špaldová, pohanková, ovesná) – zkuste jako část použít mandlovou mouku
- špetka soli, skořice
- 100 g muscovado cukru
- 200 g másla
- ovoce v množství kolem půl kila
Postup:
Všechny suroviny na drobenku rukama smíchejte. Polovinu dejte do formy vymazané máslem, trošku upěchujte, na to přijde ovoce a druhá polovina drobenky. Pečte ve vyhřáté troubě (180st.C) do chvíle, kdy ovoce změkne a začne být vidět po okrajích, jak probublává. Nejlepší je nechat odpočinout do druhého dne a pak teprve podávat.