Borůvkový koláč

Jsem ale plná borůvkových dojmů. Na Vysočině dozrály, je jejich čas. Sbírací meditaci si nesmírně užívám, ale ještě víc pak ten výsledek… borůvkový koláč.

Všechny nasbírané borůvky jsme nacpali – kromě úst – do tradičního rodinného koláče. Recept na něj patří do kategorie archivních a velmi jednoduchých. Ráda se pouštím i do propracovanějších variant třeba na téma borůvkové košíčky. Jenže kdykoliv se doma zeptám, co chtějí z těch borůvek udělat, odpověď je vždycky stejná: „Udělej ten tvůj borůvkový koláč!“ Teprve po několika koláčích je borůvkám dovoleno rozplynout se do žahouru či knedlíků.

Borůvkový koláč

Na koláčovou formu o průměru cca 24 cm

Suroviny:

  • 350 g mouky (špaldová, pohanková, ovesná) – zkuste jako část použít mandlovou mouku
  • špetka soli, skořice
  • 100 g muscovado cukru
  • 200 g másla
  • ovoce v množství kolem půl kila

Postup:

Všechny suroviny na drobenku rukama smíchejte. Polovinu dejte do formy vymazané máslem, trošku upěchujte, na to přijde ovoce a druhá polovina drobenky. Pečte ve vyhřáté troubě (180st.C) do chvíle, kdy ovoce změkne a začne být vidět po okrajích, jak probublává. Nejlepší je nechat odpočinout do druhého dne a pak teprve podávat.