Od chvíle, kdy jsem první borůvkový žahour ochutnala přesně vím, co je to borůvkové nebe. Chcete jej poznat taky? Pojďte se mnou. Vzneseme se do modrých výšin spolu!
Žahour…
… je tradiční jihočeská borůvková omáčka na knedlíky, připravovaná z borůvek (jak jinak), tučné smetany, cukru (v dobových receptech nechyběl strouhaný perník) a škrobu. Je skvělá! A může být zajímavější, když místo škrobu bramborového (Solamyl) nebo kukuřičného (maizena) použijete Kuzu.
Kuzu je škrob získávaný z kořene japonského vinného keře. Původně pochází z japonských hor a dnes roste i v Americe, kde jej znají jako „kudzu“.
Jak se dá u japonských surovin očekávat, má i kuzu řadu blahodárných účinků. Posiluje a reguluje zažívání, zahání únavu a zvyšuje vitalitu, pomáhá snižovat horečku, uvolňuje cévy a snižuje riziko utváření krevních sraženin. Kořeny kuzu jsou známy jako nositelé ohromné energie (kořen dokáže prorůstat skály) a výborně se hodí především k zahušťování.
Cena kuzu je poplatná složitosti jeho získávání (dolování ve skalách) a zpracování (výrobní cyklus trvá 120 dní). Sto gramů stojí okolo 110 Kč. Z vlastní zkušenosti vím, že toto množství vydrží docela dlouho. Pokud se tedy do kuzu zahušťování nebudete pouštět každý den.
Borůvkový žahour s kuzu
množství pro dva dospěláky, vhodné pro děti od 13. měsíců
Suroviny:
- 140 g borůvek (1 hrnek)
- 100 ml smetany ke šlehání nebo kokosové smetany či mandlové smetany
- 2 polévkové lžíce vody
- sladidlo v množství dle chuti (javorový sirup či med)
- dalších 40 ml vody
- 2 čajové lžičky Kuzu
Postup:
Borůvky dejte do menšího hrnce, podlijte dvěma lžícemi vody a zapalte plamen.
Vařte za stálého míchání asi 5 minut. Za tu dobu se borůvky tak napůl rozvaří.
Stáhněte plamen a přilijte smetanu.
V mističce rozmíchejte ve studené vodě (40 ml) dvě lžičky kostiček Kuzu a vlijte k borůvkám.
Plamen přidejte na střední úroveň a chvilku (1 až 2 minutky) povařte do gelovité konzistence.
Nechte vychládnout, aby teplota žahouru nepřesahovala 40 stupňů Celsia a vmíchejte med. Použijete-li javorový sirup, nemusíte čekat na zchládnutí.
V tuto chvíli máte hotovo. Žahour podávejte horký k tvarohovým knedlíčkům.