Bramborové vindaloo je volnou variací na Ottolenghiho recept v kuchařce Plenty. Vařím podobně i jinou zeleninu.. kapustové růžičky, dýni, mrkev a jejich kombinace. Nejvíc mě na tom baví ta jednoduchost naprosto neúměrná výsledné explozi chutí.
Dáte-li si práci s kořeněným základem – co do složek, nikoliv co do pracnosti – je úspěch naprosto nevyhnutelný. Dala jsem si práci a suroviny do receptu navážila, abych vám tu mohla předat přesný rozpis. Tady jej máte.
Původní recept obsahuje i chilli a cukr. Tedy upřímně, i bez chilli je tohle pikantní, cukr tu pálivost v pokrmu stahuje. Obojí klidně přidejte, chcete-li.
Doporučuji podávat s kopečkem hustého bílého jogurtu, který dochuťte solí a mletým kardamomem.
Bramborové vindaloo
Suroviny:
- 2 cibule na přepuštěném másle
- 2 cm zázvoru
- 6 tobolek kardamomu
- římský kmín
- uzená paprika
- mletá kurkuma
- hořčičné semínko
- 200 ml kokosového mléka (z plechovky)
- 200 ml vody
- 6 hrnků brambor a batát (asi 8 brambor a 1 batáta)
- sůl růžová himálajská
Postup:
Na přepuštěném másle orestujte cca 2 min. nasekaný kousek zázvoru a nasekané cibule, přidejte tobolky kardamomu, lžičku hořčičných semínek a zaprašte mletým římským kmínem, kurkumou, mletou paprikou (uzenou).
Já přidala ještě trikatu. Rychle promíchejte a přihoďte na kostky nakrájené brambory (asi 6 velkých) a 1 velkou nakrájenou batátu. Osolte (růžová himalajská) a zalijte vodou a kokosovým mlékem.
Zakryté nechte probublávat 15-25 min.