Krom toho, že se jmenují Brownies pyšní se ještě dalšími 3B, posuďte sami: Bezlepkové brownies s borůvkami. Srpnový recept pro můj končící sedmý měsíc těhotenství poznamenaly borůvky a sladké doplňování hořčíku.
Jistěže nemusíte nosit dítě v břiše, abyste si mohli ten recept vyzkoušet Připomínka mého třetího těhotenství má trochu ospravedlnit tu dlouhou odmlku na blogu. Ono se totiž děje mnoho jiného mimo svět virtuální (kromě růstu pupíku), co mi nedovoluje blogu se věnovat.
Vtipné kaše, Sama doma a Apetit veggie
Zatímco je ve vývoji zcela nová podoba mých stránek, stihla jsem napsat a vydat společně s nakladatelstvím Smart Press svoji první kuchařku s názvem Vtipné kaše – namíchejte si ty vaše. To možná už víte. Co ale nevíte je, že počátek těch dvou – základ knížky i nového přírůstku do rodiny má téměř identické datum, a tak mi věřte, že první půlka roku 2017 byl pěkný fičák. Začátkem června jsem si už se slušným bříškem střihla vaření v Dobrém ránu s ochlazující tématikou i ukázku receptů z Vtipných kaší společně s mými dětmi v Sama doma. Taky jsme s Maruškou upeky moji novou rubriku v duchu šesti chutí do Apetit veggie! Těšit se na ni můžete od podzimního čísla.
Hořčíku není nikdy dost
Teď však dost odpočívám, aktivně, cestovně, v lese a poslední týden i jen tak ležmo v houpačce, za což díky prarodičům, kteří si na pár dní odvezli Elišku i Filipa. Začínám hnízdit, takže jsem dnešek věnovala třídění hadříků na děti a pečení těchto brownies. Nasbírala jsem totiž borůvky a kromě borůvkového koláče mě přepadla chuť na čokoládu, za čímž tuším potřebu doplnit hořčík. Intuitivně mi přišly pod ruku i mandle a světe div se… obsah hořčíku v nich je vyšší, než v čokoládě.
Hned s myšlenkou na brownies jsem vyslala vzdušný pozdrav mé drahé jogínce a s láskou k ní je ten recept bez lepku. Konec konců by se dal udělat i bez cukru. Jenže tuhle závislost já prostě mám. Dlouhodobě sleduji slovenský pár Vlada a Tinu Zlatoš, kteří se zabývají optimální výživou s důrazem na metabolickou gramotnost. Něco v duchu cukrfree.cz a momentálního hitu – hodně správného tuku, trocha proteinu, skoro žádný sacharidy. Podrobně a prakticky o tomto fenoménu píše Dr.Mercola ve svém novém bestselleru Fat for Fuel (k dostání zatím jen v angličtině na Amazonu).
Ve stylu lowcarb
A co já na to? Si tu závislost na sacharidech svým způsobem užívám. Bílou mouku a cukrem u mě však nenajdete, ranní kaše nesladím, ale sypu karobem a když peču, tak často míchám špaldovku s mletými mandlemi a jinými semínky. Miluju rozmanité extra panenské rostlinné oleje. Rohlíky dětem nekupuju. A když si je oni sami někdy koupí, vyjadřuji nesouhlas a informuji. Od toho si mě mimo jiné vybraly 🙂 Jsem průvodce a nechci být ustrašený fanatik.
Postoj, ta síla myšlenky, kterou čemukoliv v životě věnujete je totiž důležitá a velmi silná.
Budete-li se bát a strašit, vaše obavy se dříve či později naplní. A naopak, konzumovat v dobré víře sem tam něco, o čem se říká, že je nezdravé vás rozhodně nezabije. Jestli jste na tom zdravotně dost špatně, můžete se Fat for Fuel chytnout a naučit vaše tělo spalovat primárně tuky, což vás může zdravotně z ledasčeho dostat, rozhodně to totiž podpoří buněčnou inteligenci a rozdýchá vaše mitochondrie. Je však dobré pamatovat na to, že tento trend je výsadou naší moderní civilizace (ostatně stejně jako všechny civilizační choroby, hahá). Kdo má daleko (a to i finančně) k disciplíně, avokádu a kokosovému oleji, ten si moc neužije.
Tudíž dnes bezlepkové brownies. Totálně tučný, sladký a hříšný. Juchů!
Bezlepkové brownies (s borůvkami)
Suroviny:
- 150 g hořké čokolády (min. 70% kakaa, nebo 99% a máte to bez cukru)
- 80 g másla (fajn je přepuštěné)
A NEBO - půl napůl máslo s kokosovým tukem
- 50 g hladké rýžové nebo ovesné mouky
- 50 g orestovaných a najemno pomletých mandlí
A NEBO - vynechte mouku a dejte rovnou 100 g oněch pomletých mandlí
- 2 vejce
- 80 g kokosového cukru, případně sušené třtinové šťávy
A NEBO - žádný cukr
- případně čerstvé borůvky či maliny nebo sušené goji nebo nic z toho
Postup:
Čokoládu s máslem rozpusťte nad vodní lázní a nechejte chládnout. Troubu předehřejte na 150 stupňů horkovzduchem nebo 140 obyčejně.
Vejce metličkou ušlehejte s cukrem (a nebo jen samotné) do pěny. Do vajec přidejte zchládlou rozpuštěnou čokoládu a stěrkou promíchejte.
Přisypte mouku a mandle (nebo jen mandle) a znovu promíchejte.
Brownies můžete upéct jen tak. Chcete-li ovocnou parádu dovnitř, obalte lehce borůvky či maliny v troše hladké rýžové mouky a pak vmíchejte do těsta. Sušené plody goji vmíchejte jen tak rovnou.
Těsto nalijte do mafinové formy, kterou předtím lehce vymažte máslem – silikonovou formu netřeba vymazávat.
Pečte zhruba 20-25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Povrch hotových brownies bude matný, ale vnitřek by neměl zcela ztuhnout. Kdo chce, nechá brownies vychladit a podává se zmrzkou nebo se šlehačkou nebo jen tak.
Přitom všem nezapomeňte, že kakao a jakékoliv výrobky z něj obsahují veliké množství purinů a není radno je konzumovat, trpíte-li dnou.