Možná jste si všimli otoků či vyšší vlhkosti vaší kůže. Stejně jako zvířata probouzející se ze zimního spánku, i lidé se na jaře probouzí. Krásně to popisuje ájurvéda. Chytejte první silnější sluneční paprsky, jak jen můžete a koukněte, k čemu všemu můžete tohle období využít.
Vlhkost března má také emocionální dopady. Po psychické stránce je tento měsíc měsícem naříkání, smutku a propouštění hluboko usazených emocí.
A je to tu… zásoby zimního tuku v těle začínají rozpouštět. To způsobuje také zahuštění krve. Městnání přebytečné vody útočí na plíce a dýchací cesty. Všichni a všechno je náchylné ke Kapha nerovnováze, což s sebou nese ztrátu chuti, letargii nebo problémy s dýchacími cestami a dutinami.
Ájurvéda, brzké jaro v jídelníčku
Vyvarujte se tučných, těžkých a sladkých jídel, zejména ve chvílích kdy se cítíte lenivý, těžcí a bez chuti.
Hořká zelenina jako čekanka, diuretikum jako je celer či petržel, pikantní koření jako kajenský pepř a mírné projímadlo jako aloe vera si poradí s městnáním, zredukují tuk v krvi a vysuší přebytečnou vodu v těle.
Čerstvé ředkvičky, nakládaný česnek a další ostré hořké zeleniny zvyšují schopnost těla metabolizovat tyto tuky a udržet krev volně proudící.
Upřednostňujte pikantní, hořké a svíravé chutě.
Čerstvá zeleň jako petrželka, pažitka, první jedlé plevele (na fotce polníček) nabízí jarní chlorofylový dopink a také přirozeně hořkou chuť, tím podporují funkci jater. Tou disponuje i koření koriandr nebo římský kmín. A taky čerstvé klíčky – ideál pro všechny konstituce je mungo, ale nakličte si co chcete (zaručeně nejrychlejší jsou semínka slunečnice). Celer zase funguje jako fajn diuretikum odstraňující přebytečnou vlhkost z těla.
Přidejte spirulinu a zelené natě do ranních freshů. Sypejte čerstvou koriandrovou nať všude, kde to jde. Je to skvělý trávicí a detoxikační agent.
Nešetřete s kořením – zázvor, skořice, pepř, chilli – do čajů i do jídel. Jen Pitta je s tou pikantností opatrná.
Místo masa preferujte luštěniny. Brokolice, květák, zelí a růžičková kapusta také harmonizují Kaphu.
Kapha typy si speciálně v tomto období obohacují jídelníček zahřívacím kořením (skořice, zázvor, hřebíček atd.), lehkými jídly s přirozeně hořkou chutí a bylinkami, pamatují také na pravidelný pohyb.
Pitta myslí na svá játra a zříká se nyní alkoholu a čehokoliv smaženého. Kyselkavá s hořkou chutí jsou žádoucí, zredukují horkost v játrech.
Váta si užívá teplejší a vlhčí kvality časného jara a dbá na dostatek vrstev oblečení, neboť počasí je proměnlivé a nachladit se nechce nikdo.
Očista neboli detoxikace
V tuto dobu je velmi žádoucí udělat si očistnou kúru – detoxikaci, chcete-li. Tu však provádějte jen v případě, že jste zdraví a ani nekojíte a nejste v požehnaném stavu. Očista má mnoho podob a my se dotkneme té jemnější formy. Hlubší a razantnější očisty doporučuji provádět jen pod odborným dohledem.
Ájurvéda a denní rutina
Dechové cvičení (pranajáma) a dechy jako bhastrika nebo kapalabhati dokáží rozpustit tíhu z hrudníku a udržet mysl i plíce čisté. Praktikujte je hned ráno. Tak, jako Slunce vychází dříve, i vy vstávejte dříve. A cvičte. V tomto ročním období je pohyb nadmíru důležitý pro rozpuštění zimních zásob tuku a jako prevence zácpy. Stejně tak je důležitý pitný režim, nastartuje hrnkem horké vody a prolívejte se teplou vodou v průběhu celého dne.
Abyste udrželi čisté dutiny, používejte neti konvičku, klidně denně hned po ránu. Jak s ní proplachovat koukněte třeba na tomto videu. Ovšem doporučuji koupit konvičku keramickou a ne plastovou.
Je fajn ráno praktikovat suchou masáž kartáčem – tím s přírodními měkkými chloupky. Nasucho promasírujete tělo, čímž odstraníte odumřelou kůži a aktivujete lymfatický systém. Poté se natřete olejem vyvažujícím Kaphu – například hořčičný (můžete jej obohatit o pár kapek éterického oleje z eukalyptu, hřebíčku nebo zázvoru).
Stále platí, že je nadmíru důležité chodit spát kolem 22. hodiny nejpozději. A dvě hodiny před spaním si dát pohov od světel monitorů, mobilů, tabletů a televizí.
Další článek o cyklech během roku, dny i života je tady.