Každé úterní dopoledne v brněnské čtvrti Žebětín tvoří nadšené maminky program pro děti. A na programu je i svačinka. Jednu takovou jsem pekla i já.
Klub maminek s dětmi Krteček vede Magda, máma čtyř dětí, kmotra našich dětí a bezvadná teta pro ostatní děti. Dost důvodů se u ní v klubu zastavit. Koná se v žeběžínském Katolickém domě. Za lidovou čtyřicetikorunu (za jedno dítě) se zde schází maminky povícero z blízkého okolí. Děti cvičí, běhají, berou si hračky, vybíjí energii na žíněnkách, malují, koukají na maňáskovou pohádku a společně svačí. Výborná příprava na školku. Spolek různě starých dětí (od ročních až po několikaleté, miminka odpočívající v kočárku nepočítaje) není lehké udržet při pozornosti.
Magdě i její kolegyni Katce se to celkem daří. Jejich úsilí je přímo úměrné počtu a věku dětí, které s maminkami zrovna v ten den dorazí. Deset kulíšků zkoordinujete snadněji než dvacet. Tety chystají celý program; cvičení, pohádku i prolízačky pro ty starší. Vrchol dopoledne, společnou svačinu pak řeší přímo s maminkami.
Děti pokaždé svačí u pidi stolečků s malými židličkami pečivo s pomazánkou a buchtičku. Jako dítě jsem tenhle malý nábytek milovala. Klubovým dětem se svačinky u pidistolečků líbí. Způsobně obsadí všechny židličky a na talíře s jídlem se přímo vrhají. O přísun občerstvení se každé úterý starají dvě dobrovolnice, které pak neplatí vstupné. “Maminky, kdo udělá svačinu na příští týden? Ty uděláš pomazánku, fajn a kdo donese buchtu?” ptá se na závěr Magda. Byla to naše druhá návštěva, místní maminky ještě moc neznám, zato jsem zjistila, že do pečení buchet se zrovna moc nehrnou. Perfektní příležitost pro drobný experiment. Do diáře přibyl úkol na příští úterý: buchta pro Krtečka.
Buchtu děti milují a ze stolků vždycky zmizí všechny kousky. Požadované množství jsem řešila dvěma pekáči. První pekáč padl na moji oblíbenou bio buchtu ze špaldové mouky, slazenou třtinovým cukrem s melasou, bez vajec a místo mléka s rýžovým nápojem. Druhý pak na tradiční buchtu z bílé mouky, rafinovaného bílého cukru, z vajec a mléka. Obě s jablíčkem a posýpkou.
Buchta pro Krtečka
na jeden pekáč o vnitřních rozměrech 33×18 cm, přírava 45 minut
vhodné pro děti (záleží na vašem uvážení, kdy svému batoleti buchtu poprvé nabídnete, tuto klidně od 12. měsíce)
Suroviny:
- 6 dl špaldové mouky (můžete namíchat 5 dl špaldové a 1 dl pohankové)
- 2 dl třtinového cukru s melasou
- 250 ml rýžového nápoje (nebo ovesného)
- 150 g másla
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- asi 500 g jablek nebo jiného ovoce dle chuti
- krupice (špaldová) na vysypání plechu
- případně skořice když použijete jablka
Postup:
K odměření mouky a cukru můžete použít klasickou odměrku na tekutiny.
Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte nahrubo. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Nachystejte si pekáč, vymažte jej máslem a vysypte pohankovou krupicí.
Mouku smíchejte s cukrem a máslem, které jste právě vytáhli z lednice. Vypracujte drobenku, kterou rozdělte. Větší část bude na těsto, druhá část (asi 12 polévkových lžic) na posýpku.
Do části na těsto důkladně zamíchejte prášek do pečiva a nakonec vlijte rýžový nápoj. Dobře propracujte. Těsto vlijte na plech, povrch poklaďte strouhanými jablíčky, které do těsta mírně zatlačte a vršek posypte schovanou drobenkou. Dejte péct do trouby na zhruba 35 minut.
Hutnou, karamelovou konzistenci zapřičiněnou melasou v kombinaci s oříškovou špaldou odlehčíte, použijete-li tmavý třtinový cukr bez melasy. Světlou buchtu získáte jednoduše záměnou: špaldová mouka za pšeničnou bílou hladkou, tmavý cukr za světlý, rýžový nápoj za mléko.