Tato angreštová bublanina plynule navazuje na věhlas domácího kokosového mléka, neboť pojme do svých útrob i onen zbytek kokosu, který vám po výrobě kokosového mléka zbude. Jak elegantní!
Kokosové mléko dělám aspoň jednou týdně. Celkem trapně jsem tu hroudu rozšmelcovaného kokosu, co po jeho výrobě zbude, vyhazovala nebo si ji občas sypala na kaše. Popravdě, není o co stát. Vše vlahé, voňavé a tučné odevzdá kokos do toho nápoje, tedy mléka, který z něj vyrobíte. Zůstane suchý zbytek vlákniny, která jde horko těžko přes zuby. Jednoduše cosi bílého, suchého a bez chuti, zato NADUPANÉHO VLÁKNINOU.
Až teď mi konečně došlo, že lze tím kusem vyšťaveného kokosu nahradit část mouky v mém oblíbeném rozpisu na bublaninu. Ano, měla jsem obavy, že celé dílo nebude držet pohromadě. Jistila to trocha škrobu a když jsem buchtu pekla potřetí, ani škrob nebyl potřeba. Celkem dost záleží na druhu a kvalitě použité mouky, jako ostatně vždy.
V následující sestavě zaručuji funkčnost stoprocentní, s angreštem, ale i s borůvkami a meruňkami.
Angreštová bublanina
Na plech o velikosti max. 40×20 cm
Suroviny:
- 200 g kokosu (zbytek po výrobě kokosového mléka a nebo strouhaný kokos)
- 100 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 100 g pohankové hladké mouky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- sáček kypřícího prášku (4 lžičky)
- 150 g cukru muscovado
- 3 lžíce horké vody
- 100 ml mléka (kravské, kokosové, rýžové, mandlové)
- 150 ml oleje (řepkový nebo olivový)
- 2 vejce
- ovoce – angrešt, rybíz, borůvky, meruňky, švestky, jahody, broskve
Postup:
Troubu předehřejte na 180 st. Celsia. Plech s vyšším okrajem vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypte krupicí.
Kokos (zbytek po výrobě mléka) rozdrolte rukou a smíchejte s moukami, škrobem a kypřícím práškem.
Cukr našlehejte s oběma žloutky a třemi lžícemi horké vody. Zvlášť zašlehejte mléko a poté olej.
Do tekuté směsi nasypte sypkou a promíchejte.
Vyšlehejte sníh z bílků a vmíchejte do těsta.
Těsto nalijte na plech a zatlačte do něj nahusto ovoce.
Pečte zhruba půl hodiny. Okraje hotového buchty se lehce oddělí od plechu, v tom okamžiku buchtu vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.