Byla jednou jedna štola, tvarohová

Bylo, nebylo. Před mnoha a mnoha lety přinesla paní Iveta recept na štolu. Tvarohová štola byla tak chutná, že ji začali péct všichni v celém království. Pekli a pekli a jestli neumřeli, pečou ji tam dodnes.

Věřte, nevěřte, na konci pečící pohádky s výmluvným úsměvem na tváři zaboříte nos do plátku štoly a nedáte si pokoj, dokud ji celou nesníte. Co na tom, že na rozdíl od své drážďanské matky je nekynutá. Zdánlivý nedostatek se pouhým mávnutím kouzelného proutku, v našem případě půjde o několik tahů vařečkou, mění v přednost velmi ceněnou.

Ivetina vánoční štola je tak vláčná, jak to jen jde. To má na svědomí tvaroh. Štola díky němu nepotřebuje týdny k odležení a hodí se ke konzumaci hned po upečení. Ovšem, čím déle leží, tím je vláčnější. Moje dobrá rada v tomto případě zní: uložte štolu (nejlépe do chladné špajzky) a vyčkejte s ochutnávkou na druhý den.

A teď už tři – dva – jedna – pečení štoly 23. prosince teď!

Tvarohová vánoční štola

Suroviny na 1 bochník:

  • 370 g hladké mouky (ideálně celorznná špaldová jemně mletá nebo mix špaldové a pohankové, případně samotná pohanková
  • 150 g rozpuštěného másla (od farmáře) + 50 g na dokončení
  • 125 g cukru tmavého třtinového (melasový se nehodí)
  • moučkový cukr na dokončení
  • 6 vrchovatých lžiček kypřícího prášku z vinného kamene
  • 2 vejce (slepic ze dvora)
  • 250 g měkkého tvarohu (od farmáře)
  • 1 bio vanilkový cukr
  • rozinky, oříšky dle libosti

Postup:

Mouku smíchejte s kypřícím práškem a prosejte do mísy. Přidejte cukr, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujte – rukou nebo mixérem.

Těsto dejte na pomoučený vál, přidejte rozinky, oříšky, kandované ovoce (já obvykle jen rozinky) a ručně propracujte v hladké těsto.

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a jdere na tvarování: na pomoučeném vále vyválejte obdélníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složte proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Přehneme podélnou stranou ještě na polovinu.

Štolu položte na plech vyložený papírem na pečení, posypte mletými oříšky (já nejraději plátky mandlí) a dejte péct. Štolu ještě můžete kolem dokola obalit pruhem alobalu, který zajistí, že se těsto nerozjede příliš do šířky a udrží tvar. Není to ale nutné.

Pečte při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 35 až 45 minut. Po upečení štolu ihned potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.