Chowder z inspirativní kuchařky Jídlo od Nigela Slatera jsem si drobně upravila. A snědlo se jej víc, než jsem čekala.
Takto si představuju rychlé jídlo s elegancí a asijským šmrncem, které budu podávat, až u dveří zazvoní nečekaná návštěva.. a já budu mít zcela samozřejmě kus tresky v lednici. Vážně. Pokud bych chtěla své Asií nepolíbené přátele trochu zahřát (na těle, duši i na chuti) – a nebýt příliš hrrrr – pak uvařím tenhle chowder.
S kravským mlékem evropská normálka, s kokosovým skok o pár set kilometrů na východ.
Takové asijské fusion s estreagonovým šmrncem. Úplně nejvíc se mi na tom celém díle líbí, že všechny suroviny si lze vzít na dovču k moři, kde pořídím kus čerstvého rybího filetu a pak do půl hoďky láduji zahřívací večeři erární apartmánovou lžící na terase s kýčovitým mořským výhledem.
Takže můj dovolenkový plán znáte. Ovšem prakticky ten recept hobluji střídavě doma a na chalupě, přičemž jsem s tím možná už tak trochu trapná. Dobrá, pojďme na recept.
porce pro 2 osoby
Suroviny:
- 2 filety z tresky
- 500 ml kokosového mléka
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček černého pepře
- 1 lžička žlutých hořčičných semínek
- 1 lžička kurkumy
- 1 žlutá cibule
- 1 větší brambora
- 1 mrkev
- 1 petržel nebo kousek tuřínu
- 1 lžíce přepuštěného másla nebo mix másla a olivového oleje
- 3 lžíce mouky (jáhlová, cizrnová nebo špaldová)
- čerstvá petrželka
- růžová himálajská sůl
Postup:
Filetyvložte do hlubší pánve a zalijte kokosovým mlékem. Přihoďte bobkové listy a pepř. Přiveďte k varu, vypněte plamen a nechejte filety dojít v mléce na sporáku pod pokličkou.
Nahrubo nakrájejte žlutou cibuli. Na kostičky nakrájejte bramboru, mrkev a tuřín/petržel. V hrnci rozpalte trochu tuk. Orestujte cibuli, pak přidejte zeleninu a restujte asi 10 minut. Dost často míchejte, ať se zelenina nepřichytne. Vmíchejte lžičku hořčičných semínek (vařím-li pro děti, vynechávám) a lžičku kurkumy. Pět minut restujte, často míchejte.
Vyjměte tresku z mléka. Posypte zeleninu moukou a pro změnu.. míchejte. Obsah se krásně rozvoní. Do hrnce nalijte mléko, ve kterém se luhovaly filety, osolte a vařte za stálého míchání do zhoustnutí.
Chowder podávejte na hlubokém talíři, nahoře s treskou a hojně posypané čerstvou petrželkou.