Cibulový koláč

Slaný koláč plný kouzelné náplně, u které málokdo hned na první dobrou pozná, že jsou to cibule. Ony cibule totiž projdou předtím úpravou, která je zjemní, zvláční a vytvoří zcela jinou chuť, než kterou pravděpodobně očekáváte.

Takže nejdříve se zbavte jakýchkoliv chuťových očekávání, ano 🙂 Pojďte se těšit jako malé dítě, které neví, co jej čeká a jen se prostě těší. Tak…

… a pak dejte péct cibule. Už jsem o tom psala v tomto receptu a tady použijeme stejný základ. Pečené cibule.

8 větších cibulí – tak akorát velkých, aby se přesně každá vešla do jedné prohlubně ve formě na muffin – pečte v troubě vyhřáté na 180 horkovzduchem (200 obyč) asi 40 minut. Vypněte v momentě, kdy cibule budou měkké na omak. Forma na muffiny není podmínkou, klidně pečte na plechu jen tak. Pro ujasnění požadované velikosti cibulí je ale fajn.
Cibule nechte zchladnout, oloupejte a měkký vnitřek rozmixujte společně se solí (dle chuti), lžičkou citrónové šťávy a čtyřmi lžičkami panenského olivového oleje. Máte základ.

Cibulový koláč se sýrem

koláčová forma o průměru 29 cm (mínus centimetr až dva = vrstva těsta bude tlustší)

Suroviny:

Těsto:

  • 80 g mletého sezamového semínka
  • 180 g jemně mleté špaldové mouky
  • lžička soli
  • 50 ml řepkového oleje plus troška na vytření formy
  • 100 ml studené vody

Náplň:

  • pyré ze 10 pečených cibulí
  • 100 – 150 ml smetany (mandlové)
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného tvrdého sýra (já použila Kolibu) + trocha na ozdobení
  • špetka mletého kardamomu
  • sůl
  • lžíce sušeného tymiánu (nebo hrstka čerstvého) nebo můžete použít oregano

Postup:

Ze surovin na těsto vypracujte hmotu podobnou plastelíně (sezam jde dobře pomlít na kafemlýnku).

Hmotu prsty vmačkejte do koláčové formy vytřené olejem – těsto nejdříve rukama zploštěte do kruhu, plácněte doprostřed formy a pak hlazením a mačkáním vytahujte do stran. Pamatujte, že potřebujete mít i okraje.

Suroviny na náplň smíchejte dohromady a nalijte do korpusu. Uhlaďte povrch.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180 horkovzduchem (200 obyč) asi 30  minut.

Koláč je fajn hned vychladlý, ale když jej necháte v chladu rozležet do druhého dne, bude korpus vláčnější.

Nepropásněte další výživné tipy a přihlaste se k odběru novinek…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.