Domácí kečup

Recept na domácí kečup mám od přítelkyně, ke které se dostal skrze její klientku. Moje děti kečup milují a výhodou tohoto receptu je, že zároveň vyrobím i omáčku k těstovinám.

Každé léto dělám kečup aspoň ze dvou várek a letos to bude dokonce dávka trojitá. Máte-li dostatek rajčat, udělejte si zásobu omáčky i kečupu, v zimě se budou hodit 🙂

Rajčata na domácí kečup

Používám jen zeleninu a jablíčka z chemicky neošetřovaných zahrad a polí, takže je neloupu a zpracovávám v tomto případě celé, tedy kromě celeru, tomu slupku loupu.

Proces zavařování vynechávám a stejně mi kečup vydrží celou zimu. Zásadní pro dlouhou trvanlivost je, že plníte horký kečup do nahřátých čistých sklenic a v okamžiku uzavírání do sklenic jsou hrdlo sklenice i vršek absolutně suché a čisté.

Z hlediska ájurvédy jsou rajčata nejméně vhodná pro Pitta dóšu, tedy ohnivé typy. V této kompozici (bez chilli) si trošku může dát i Pitta, ale nejvíce se kečup hodí pro Váta a Kapha dóšu. Více o ájurvédské typologii a o tom, jaké potraviny vás harmonizují a jakým se raději vyhýbat se dozvíte v on-line kurzu Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí.

Domácí kečup

Suroviny na cca 1,5 l kečupu:

  • 2 kg rajčat
  • 2 větší mrkve
  • 1 celer střední velikosti
  • 250 g jablek
  • 25 g mleté červené papriky
  • 1,5 polévkové lžíce růžové himálajské soli (mořské soli stačí 1 lžíce)
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 6 hřebíčků
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • troška pepře
  • volitelně 1 pálivá paprička (feferonka nebo chilli, já nedávám žádnou)
  • 100 ml jablečného octa
  • asi 150 g cukru tmavého třtinového – lze vynechat

Postup:

Všechnu zeleninu a jablka nakrájejte na větší kousky, naházejte do hrnce společně s kořením a papričkou. Ocet a cukr přijdou na řadu až úplně nakonec.

Obsah hrnce přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod poklicí vařte do úplného rozvaření.

Nachystejte si sklenice na kečup, vymyjte je a naplňte je i víčka horkou vodou.

Rozvařenou směs důkladně rozmixujte (ideální je na to tyčový mixér a nebo blender), vmíchejte do ní ocet a cukr a ještě cca 10 minut vařte.

Získáte omáčku, kterou takto můžete plnit do sklenic – omáčka se hodí ideálně k těstovinám. Když omáčku prolisujete přes síto, získáte jemnou, sametovou kečupovou strukturu… kečup.

Ze sklenic vylijte vodu, vysušte čistou utěrkou hrdlo a víčko. Sklenice naplňte kečupem, zavíčkujte a pokud nebudete zavařovat, postavte dnem vzhůru.

Chcete-li prodloužit trvanlivost, dejte do velkého hrnce (nemáte-li zavařovací), zalijte vodou do poloviny výšky sklenic a přiveďte k teplotě 100 stupňů Celsia. Bez teploměru to poznáte tak, že voda v hrnci vaří… nemusí bublat jako o život, stačí drobné bublinky. Takto nechte 20 minut.

Hotový domácí kečup ve sklenicích nechte vychladnout a umístěte do skladu 🙂

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.