Domácí kokosové mléko

Používám jej tak často, že si zaslouží samostatný příspěvek. Snadné, rychlé, levné a neuvěřitelně efektní domácí kokosové mléko.

Ze všech rostlinných nápojů se u nás doma v lednici nejčastěji nachází mléko kokosové. Na výrobu je totiž úplně nejsnadnější a chuťově samo o sobě jednoznačně nejvyváženější. Skoro se mi chce říct, že ať si uděláte smoothie z čehokoliv, přidáte-li k tomu kokosové mléko, bude to hit. A to stejné platí i u kaší.

Zbláznila jsem se do smoothie, zřejmě to moje tělo teď potřebuje. Smoothie mánie je vysoce nakažlivá. Infikuji s ní téměř každého na potkání. V  Dobrém ránu 19. května 2015 jsem se o smoothie tipy (a nejen o ně) podělila i s diváky České televize. Tentokrát do hry vezmu pampelišku.

Kokosové mléko: mléko z kokosu?

Základem pro domácí kokosové mléko je strouhaný kokos. Ovšemže si můžete obstarat kokos celý, rozseknout, vydlabat a nastrouhat. Jak je libo.

Až se tedy – každý po svém – dopracujete ke strouhanému kokosu, dejte vařit vodu. Ty dvě suroviny pak jen smíchejte a mixujte. Ano, potřebujete k tomu výkonný mixér (blender), co mu nevadí horká tekutina. Takový bývá součástí kuchyňských robotů nebo se prodává jako samostatně stojící. Každopádně je to slušný kousek v kuchyni, co vám pomůže s lecjakým mixováním od ořechů až po pesta, smoothie a krémové polévky.

Domácí kokosové mléko

Suroviny i postup:

100 g strouhaného kokosu zalijte 1 litrem opravdu teplé vody a rozmixujte na plné obrátky. Vypněte mixér a nechte celý obsah chvíli usadit. Přes plátno (plínku, gázu) přeceďte do připravené nádoby.  Z tohoto množství získáte zhruba 800 ml kokosového mléka. Skladujte v chladu a temnu.

Po pobytu v lednici se na povrchu mléka vytvoří SILNÁ VRSTVA KOKOSOVÉHO TUKU. Dostat pak mléko ze sklenice bývá kovbojka. Je proto fajn skladovat mléko ve skleněné nádobě, kterou pak jen postavíte do horké vody. Sklenice se nahřeje a díky teplu se za chvíli kokosový tuk rozpustí – kapalní někde kolem 26 stupňů Celsia.

Sklenicí zatřepete a vše je připraveno k použití.

Kokosové mléko používám jako náhradu živočišného mléka. Na kaše, do smoothie, do buchet a dezertů, k asijské kuchyni nebo jen tak.

Tučné? Nevadí!

Kokosové mléko je tučné, obsahuje asi 13% tuků z čehož větší část tvoří nasycené mastné kyseliny, ale žádný cholesterol. Je zdrojem polyfenolů, antioxidantů, některých vitamínů řady B, vitamínu C, kyseliny listové, vápníku, hořčíku, železa, draslíku a zinku (viz. kaloricketabulky.cz).

Zdroje zabývající se hubnutím píší: kokosové mléko má vyšší energetickou hodnotu, ale to vůbec nevadí! Je povoleno při hubnutí, protože obsahuje zdravotně pozitivní látky, které zvyšují sílu zdraví a také podporují hubnutí.