Tento recept letí netem jako šipka. Díky němu jsem si i já konečně doma vyrobila vlastní domácí tvarohový sýr. Bez sýřeniny, bez lisu a bez práce.
Nutnost mít výbavu – surovinovou i přístrojovou – mě od výroby domácího sýra zrazovala. Nebyla jsem schopná opatřit si sýřeninu, i když jsem věděla, kam pro ni. A to i přesto, že sýr mažeme na chleba téměř denně. Pak jsem zahlídla tento recept a pár fotek jeho výsledků. Nešlo to nezkusit.
Tvarohový sýr je vlastně jednoduchou sloučeninou mléka a zákysu (plus sýřeniny, která však není nutná). Díky kyselině mléčné se směs srazí a vznikne sýr. V našem případě nepoužijeme mléko, ale rovnou jogurt a kysanou smetanu. Oba agenti zajistí dostatek bakterií mléčného kvašení, aby se vám zanedlouho na lince objevil krásně mazlavý výsledek.
Domácí jakože Lučina
Doma jíme hlavně žervé a tvarohové sýry, sem tam se vyskytne tvrdý sýr nebo syreček. O tom, že bych vyráběla něco z toho doma, jsem si zatím jenom četla. Koho výroba sýrů láká a má mléka a elánu dostatek, mrkněte na web Kláry. Na kopci umí všechny sýry, na které si vzpomenete a poučí vás i o nutné výbavě.
Já se svojí spotřebou Lučiny dělala radost především výrobci, ale jen doteď. Odteď dělám svoji jakože Lučinu doma a jestli to taky zkusíte, dopadnete stejně. Nechat odkapat jogurt smíchaný s kysanou smetanou je snad ta nejjednodušší věc na světě, takže si nachystejte mísu, látkovou plínu, cedník a honem to zkuste taky.
Domácí tvarohový sýr
Suroviny:
- 500 g bílého jogurtu (nejlépe bio)
- 150-190 g kysané smetany (nejlépe bio)
- růžová himálajská sůl
Postup:
Všechny suroviny smíchejte. Na mísu položte cedník, ten vystelte čistou látkovou plenou (perte ekologicky a bez aviváže, její zbytky by mohly přejít do chutě sýra) a do ní dejte připravenou směs na sýr. Povrch překryjte cípem pleny a nechte na lince 12 hodin stát. Už v tuto chvíli je sýr celkem odkapaný, můžete klidně konzumovat a nebo přemístěte ještě na dalších 12 hodin do lednice. Pak přemístěte z pleny do nádoby s uzávěrem a zkonzumujte do týdne. Sýr můžete libovolně ochutit – třeným stroužkem česneku, mletou červenou paprikou, pažitkou či jinou bylinkou,…
Dobrý den paní Věrko,mohla byste mi prosím napsat, kolik % tuku by měl jogurt a smetana mít?Děkuji za odpověď.Mějte se hezky.Danka
Krásný den Danko! Určitě použijte plnotučný jogurt a smetanu používám klasickou, ta má myslím 15%. Tuk tohoto typu není vůbec na závadu 🙂 Ať se sýr podaří!