Domácí tvarohový sýr

Domácí tvarohový sýr

Tento recept letí netem jako šipka. Díky němu jsem si i já konečně doma vyrobila vlastní domácí tvarohový sýr. Bez sýřeniny, bez lisu a bez práce.

Nutnost mít výbavu – surovinovou i přístrojovou – mě od výroby domácího sýra zrazovala. Nebyla jsem schopná opatřit si sýřeninu, i když jsem věděla, kam pro ni. A to i přesto, že sýr mažeme na chleba téměř denně. Pak jsem zahlídla tento recept a pár fotek jeho výsledků. Nešlo to nezkusit.

Tvarohový sýr je vlastně jednoduchou sloučeninou mléka a zákysu (plus sýřeniny, která však není nutná). Díky kyselině mléčné se směs srazí a vznikne sýr. V našem případě nepoužijeme mléko, ale rovnou jogurt a kysanou smetanu. Oba agenti zajistí dostatek bakterií mléčného kvašení, aby se vám zanedlouho na lince objevil krásně mazlavý výsledek.

Domácí jakože Lučina

Doma jíme hlavně žervé a tvarohové sýry, sem tam se vyskytne tvrdý sýr nebo syreček. O tom, že bych vyráběla něco z toho doma, jsem si zatím jenom četla. Koho výroba sýrů láká a má mléka a elánu dostatek, mrkněte na web Kláry. Na kopci umí všechny sýry, na které si vzpomenete a poučí vás i o nutné výbavě.

Já se svojí spotřebou Lučiny dělala radost především výrobci, ale jen doteď. Odteď dělám svoji jakože Lučinu doma a jestli to taky zkusíte, dopadnete stejně. Nechat odkapat jogurt smíchaný s kysanou smetanou je snad ta nejjednodušší věc na světě, takže si nachystejte mísu, látkovou plínu, cedník a honem to zkuste taky.

Domácí sýr - výroba

Domácí tvarohový sýr

Suroviny:

  • 500 g bílého jogurtu (nejlépe bio)
  • 150-190 g kysané smetany (nejlépe bio)
  • růžová himálajská sůl

Postup:

Všechny suroviny smíchejte. Na mísu položte cedník, ten vystelte čistou látkovou plenou (perte ekologicky a bez aviváže, její zbytky by mohly přejít do chutě sýra)  a do ní dejte připravenou směs na sýr. Povrch překryjte cípem pleny a nechte na lince 12 hodin stát. Už v tuto chvíli je sýr celkem odkapaný, můžete klidně konzumovat a nebo přemístěte ještě na dalších 12 hodin do lednice. Pak přemístěte z pleny do nádoby s uzávěrem a zkonzumujte do týdne. Sýr můžete libovolně ochutit – třeným stroužkem česneku, mletou červenou paprikou, pažitkou či jinou bylinkou,…

Buďte v obraze, až napublikuji další recepty a přihlaste se k odběru novinek…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.