Základ tohoto koláče je univerzální a dá se pasovat na širokou škálu ovoce. Upečete-li jej den dopředu, stihne nasáknout vlhkost a bude se doslova rozplývat na jazyku.
S poměrem mouky si pohrajte. Použijete-li pohanku nebo certifikovaný bezlepkový oves, máte variantu pro celiaky.
Drobenkový koláč se švestkami
Na koláčovou formu o průměru cca 24 cm
Suroviny:
- 350 g mouky (špaldová / pohanková / ovesná nebo jejich mix) – zkuste jako část použít mandlovou mouku
- špetka soli, skořice
- 100 g cukru muscovado / panela / tmavý třtinový
- 200 g másla (bezlaktózového, pokud je třeba)
- ovoce v množství kolem půl kila
Postup:
Všechny suroviny na drobenku rukama smíchejte. Polovinu dejte do formy vymazané máslem, trošku upěchujte, na to přijde ovoce a druhá polovina drobenky. Pečte ve vyhřáté troubě (180st.C) do chvíle, kdy ovoce změkne a začne být vidět po okrajích, jak probublává. Nejlepší je nechat odpočinout do druhého dne a pak teprve podávat.