Drobenkový ovocný koláč

Drobenkový ovocný koláč

Můj bezlepkový hit, co chutná úplně všem. Přestaly mi dělat dobře moučníky s kypřícím práškem, byť používám ten z vinného kamene. Občas peču něco s jedlou sodou, ale zdaleka nejčastěji peču bez kypřících agentů. Na nadýchanou buchtu sice v tomto případě nelze pomyslet, o to víc přichází vláčnosti.

Ačkoliv teď budeme pracovat s ovocem, dá se tento koláč upéct i s tvarohovou vrstvou místo ovocné. To pak není tolik šťavnatý a je více zemitý. Taková kombinace sedí více k období zimy.

Doporučuji péct koláč den předem. Přes noc nasákne vlhkost a je pak více vláčný.

Měřím na hrnky a lžíce. Máslo je důležité použít přímo z lednice a velikost takové lžíce másla vytaženého z lednice jsem vám pro ukázku vyfotila.

Máslo na lžičce

Drobenkový ovocný koláč

Suroviny na formu cca 20×30 cm:

  • 2 hrnky ovesné mouky (jemně rozmixované ovesné vločky)
  • 1 hrnek mandlové mouky (lze nahradit ovesnou nebo jáhlovou)
  • 1/2 hrnku kokosového cukru nebo panely
  • 12 lžic farmářského másla z lednice (velikost lžíce másla je na fotce)
  • 3 lžíce panenského slunečnicového oleje + trocha na vymazání formy
  • 4 větší jablka
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka růžové himálajské soli

Postup:

Jablka oloupejte, nastrouhejte a smíchejte se skořicí.

Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia horkovzdušně (180 obyčejně).

V míse rukou smíchejte mouky, cukr, mletý kardamom, sůl. Vmíchejte olej a máslo. Mačkejte rukou tak dlouho, dokud vám nevznikne drobenka.

Formu vymažte trochou oleje a polovinu drobenky namačkejte na dno. Na to rozložte strouhaná jablka a vrchní vrstvu opět tvoří drobenka.

Dejte péct do trouby na cca 25 minut. Hotovo je, když se koláč lehce odlepí od okrajů.

Drobenkový ovocný koláč