Tento hruškový koláč v netradiční úpravě vás nadchne. Sypké suroviny se nahází na pekáč a následně zalití tekutou částí. Celé se to nasákne a promíchá až pečením v troubě. Jak jednodušší to může být?
Na recept mě navedla má máma, našla jej v jedněch slovenských novinách. V originále nebyla žádná mandlová ani ovesná mouka a už vůbec ne rostlinné mléko. A tak jsem si originál upravila.
Mám ráda jednoduché moučníky, které nezaberou dlouhou přípravu a přitom jsou efektní a nejlépe i vláčné. Tento vše z toho splňuje.
Místo hrušek můžete použít jablka nebo švestky, výsledek vždy skvělý.
Nelekněte se, až nalijete tekutinu na pekáč a buchta bude plavat. To je v pořádku. Všechno se vsákne tam, kam má a půjde to nakrájet, nebojte.
Hruškový koláč na pekáč
Suroviny na pekáč o rozměrech 30×20 cm:
- 1 vrchovatý hrnek mandlové mouky + trocha na vysypání pekáče (nebo pohankové krupice, to taky funguje) – 250 ml
- 1 vrchovatý hrnek ovesné mouky (bezlepkový oves ideálně) – 250 ml
- 1/4 hrnku panely / muscovado / kokosový cukr
- 1 lžička mleté skořice
- 4 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
- 150 ml rostlinného mléka – třeba tohle
- 100 g másla + trocha na vymaštění
- hrušky asi 6-8 kusů podle velikosti
Postup:
Všechny sypké suroviny smíchejte a rozdělte na dvě části.
Pekáč vymastěte máslem a vysypte mandlovou moukou nebo pohankovou krupicí. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Na plech rozprostřete jeden díl sypké směsi. Na to rozložte hrušky nakrájené na plátky.
Nahoru nasypte druhý díl sypké směsi.
V mléce rozpusťte máslo a dobře promíchejte. Nechte vychladnout a směsí polijte koláč. Propíchejte trochu vidličkou, ať může odcházet pára a dejte do vyhřáté trouby.
Pečte asi 45 minut a podávejte až poté, co důkladně vychladne.