Prý se hroznový olej hodí do marinád na různé druhy mas, ale mě k němu sedí domácí jahodová zmrzlina. Postrčí chuť jahod o level výš, chuťově i vývživově. Nekecám.
První zásilku čerstvých jahod jsem dostala o víkendu od známých. Putovala v autě rodičů a voněla letně. Jenže počet letošních slunných hodin ani na jihu Slovenska nebyl zatím nic moc, takže co jahody nabraly na kráse, ztratily na sladkosti. Padlo na ně hodně cukru. To ale vůbec nevadí, protože stupeň sladkosti se právě ve zmrzlině dá lehce vyladit, že jo.
Hroznový olej – recept na zdraví, mládí a krásu
Díky unikátním komponentům je 50x účinnější, než vitamín E a 20x účinnější, než vitamín C. Prý se s oblibou se používá na marinování různých druhů mas. Při použití v kuchyni má jedinečnou vlastnost – podtrhuje přirozenou chuť potravin.
Skvěle se hodí na saláty, ale sedí i do sladkých jídel, takže jej samozřejmě nemůžu zapomenout kápnout na moji oblíbenou ovesnou kaši. Výborný je i jako doplněk do ovocných šejků. Fakt. A protože je teď venku konečně léto a protože tak pěkně ladí k ovoci, dáme si hroznový olej s domácí jahodovou zmrzlinou.
Domácí jahodová zmrzlina
Suroviny i postup:
Budete potřebovat 150 ml jahodového pyré tedy asi 160 g rozmixovaných a oslazených jahod. Jako sladidlo doporučuji med nebo javorový sirup. A nebo je neslaďte vůbec, pokud jedete na palivo z tuku. Do tohoto jahodového pyré přidejte 2 lžíce oleje z hroznových jader.
Vyšlehejte 100 ml smetany ke šlehání (farmářské ideálně) do tuhé šlehačky a zamixujte do ní semínka z 1 vanilkového lusku. Pak to celé spojte s jahodovým pyré.
Buď použijte zmrzlinovač a nebo umístěte do misky, zakryjte a dejte do mrazáku. Během mrazení v mrazáku potřebuje jahodová zmrzlina několikrát promíchat nebo ještě lépe promixovat. Zbavíte se tím krystalků vody, které způsobují, že zmrzlina nemá tak hedvábnou konzistenci.
Před konzumací zmrzku vytáhněte z mrazáku o chvíli dřív, aby při pokojové teplotě povolila a dobře se nabírala.
Ze směsi můžete zamrazit i nanuky, pokud disponujete tvořítky na ledňáky.