V březnu je podle TČM nejvíce ohrožen žlučník, a proto je dobré mu věnovat pozornost a podpořit jeho funkci. K tomu má ájurvéda doporučení, která kopírují to, k čemu nás v tomto období sama příroda vede.
Bez žlučníku a žluči, kterou produkuje by nemohlo fungovat celé trávení. Žlučník je těsně spjat s játry, jejichž čas však přichází až v dubnu.
Žlučník má vliv na kvalitu spánku a to také koresponduje s ájurvédským doporučením uléhat ke spánku nejpozději ve 22h. Pak může tělo adekvátně odpočívat a funkce žlučníku není narušena.
Nerovnováha ve funkci žlučníku se nejčastěji projevuje problémy s nedostatečným vylučováním žluči. Signálů, že žlučník nefunguje správně si lze všimnout ještě dříve, než dojde na závažnější problémy.
Mezi symptomy, které signalizují nesprávnou funkci žlučníku patří:
- světlá stolice a přítomnost tuku ve stolici
- nafouknutí a plynatost
- chronické říhání
- chronické svrbění
- bolest vpravo pod žebry
- bušením srdce
- nutkáním na zvracení a závratěmi
- nekvalitním spánkem
Oslabení žlučníku se po psychické stránce projevuje:
- úzkostmi a obavami
- neschopností se rozhodnout
- podrážděností
Žlučník se nachází v oblasti 3. čakry a tam sídlí emoce hněvu, frustrace, žárlivosti či nenávisti. Tyto negativní emoce žlučníku škodí a je dobré se zaměřit na příčinu, odkud pramení a řešit kořen problému.
Jak si udržet žlučník zdravý?
Nevynechávejte jídla
Žlučník vylučuje žluč pokaždé, když jíme. Když vynecháme jídlo, žluč se hromadí. To zvedá hladinu cholesterolu v onom žlučníku a časem z toho mohou vzniknout žlučníkové kameny.
Mějte dost vlákniny
Vláknina působí blahodárně na trávení a podporuje odvod žluči z těla. Jezte co nejvíce přirozeně – celozrnné obiloviny, zeleninu a ovoce vhodné pro váš dóša typ. Něco jiné bude vyhovovat Váta konstituci, něco jiné Pitta konstituci a něco jiné Kapha konstituci (co je pro koho vhodné a jaký typ vlastně jste se učíme v on-line kurzu Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí).
V jarním období je vhodné konzumovat naklíčené obiloviny, semínka a luštěniny (Váta dóša jen v malém množství!) a fermentované potraviny.
Nesmažte a tuky dávkujte opatrně
Váta dóša je jediná konstituce, které dělají kvalitní tuky vyloženě dobře, i přesto je dobré to s nimi nepřehánět. Vždy záleží nejen na vaší konstituci, ale také na sezóně a momentálním stavu těla. Přemíra tuků (zejména nevhodných nasycených mastných kyselin) žlučník zatěžuje. Když k tomu přidáme smažení, je to vražedná kombinace.
Místo nasycených mastných kyselin používejte více těch nenasycených – panenský olivový, slunečnicový a řepkový olej (opět dle vhodnosti pro vaši konstituci), další rostlinné oleje z ořechů a semínek a z nasycených pak s mírou přepuštěné máslo a výjimečně kokosový olej.
Mějte dost vitamínu C
Málo vitamínu C může zvedat hladinu cholesterolu, proto je skvělé mít v jídelníčku dost potravin, které vitamín C dodají. Preferujte lokální zdroje – kromě ovoce obsahuje fajn množství vitamínu C brokolice, květák nebo paprika a fermentované potraviny. Z jarních rostlin pak všechny zelené listy – pampelišky, jedlý plevel, pažitka,…
Hýbejte se a pijte dost vody
Obojí podporuje odvod žluči a udržuje žlučník v kondici.
Je libo konkrétní recepty?
Desítky konkrétních receptů vhodných pro podporu žlučníku i pro rozpouštění tukových zásob najdeš v e-booku Lehkost na talíři a v těle, který můžeš získat hned teď. Stačí kliknout sem.