Šípkový džem

Tři hodiny v kuchyni a výsledek.. jedna sklenička famózního džemu, co jsem si na ni vypěstovala závislost. Budete půlit, vařit, klít a pasírovat. Ale než tu práci definitivně vzdáte, ochutnejte. Nebudete litovat, slibuju, šípkový džem je top!

V Apetitu ještě šéfovala Dita Pecháčková, když jsem v jejím Deníku objevila šípkovou zavařeninu. Dostala jsem zásah šípkem a od té doby vždycky v září zuřím. Šípkovka dá práci, ale po hodinách červeného kulinaření blaženě olíznete lžičku a řeknete si, že to prostě stojí za to.

Za ty roky jsem si vypracovala vlastní postup a oproti původnímu receptu taky upravila poměr surovin. Spíše, než o zavařeninu, jde o marmeládu či džem a to naprosto VLÁČNÝ A HUSTÝ, aniž byste použili podpůrný želírovací cukr.

Na místě je nikoliv surovinové, ale časové varování. Připravte se na půldenní tanec v kuchyni. A nebude to tanec ledajaký. Partnerem vám budou rudé plody s vysokou hodnotou vitaminu C a A, zpevňující cévy a především preventivně působící proti infekcím a nachlazení.

O půlhodinové přípravě deklarované v původním receptu si raději nechte zdát – klobouk dolů, jestli to Dita v tomhle časovém horizontu stíhala. Vy si vyhraďte asi hodinu a půl na každé kilo šípků. Pohodové trhání si užijte, v kuchyni vás totiž čeká půlení, mletí a pasírování. Nasbíráte-li šípky po prvním mrazíku, půlení bude jednodušší, ale ochudíte trochu o vitamin C. Já mám ještě lepší fígl. Půlení prostě vynechávám. Šípky povařím vcelku a pak rovnou následuje mixování.

Šípkový džem do spižírny všem

Až budete pasírovat, zazpívejte si. Můj bývalý rozhlasový kolega (zdravím do nebe!) s oblibou říkal, že zpívání je mnohem zdravější, nežli klívání (nadávání). Ano, v konečně fázi přípravy marmelády si budete muset zřejmě ulevit. Jemné síto je podmínkou, ale nedřete přes něj šípky do ztracena, i když vás to bude svádět.

Když to s pasírováním přes síto přeženete, chloupky se dostanou do marmelády a to by vám pak nechutnalo. Fakt.

Já letos z 800 g šípků vyrobila jednu 250 ml skleničku marmelády. Šílenost, říkáte si? Než šípky nadobro zavrhnete, počkejte až zavařenina vychladne a pak ochutnejte. Přiznávám, že jsem se na výrobu šípkovky tohle září vrhla rovnou dvakrát. Vyzkoušejte to taky, už je čas!

Šípkový džem

na 300 g marmelády, 60 min příprava, 45 min vaření

Suroviny:

  • 850 g šípků, zbavených stopek a bubáků
  • asi 210 g krupicového cukru (já tmavý třtinový)
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku (podrťte hřebíček v hmoždíři)

Postup:

Hned v úvodu receptu máte dvě možnosti:
1/ přepůlíte všechny šípky a pod vodou z nich vydloubáte semínka a chloupky, pak postoupíte k dalšímu kroku. Půlením si ulehčíte pasírovací fázi.
2/ nic půlit nebudete a přecházíte rovnou o krok dál. Připravte se na dlouhé pasírování

Šípky zalijte vodou tak, aby byly úplně potopené. Přiveďte k varu a vařte asi 1/2 hodiny doměkka. Pak šípky umelte na masovém mlýnku – rychlejší je použít mixér a šípky rozmixovat. Potom je propasírujte přes velmi jemné síto.

Získanou hmotu zvažte – doporučuji na každé kilo hmoty 500 g cukru. Ale šípky nejdřív ochutnejte a pak cukr přidávejte.

Vraťte na oheň, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut do požadované konzistence. Plňte do sterilních sklenic (postavte sklenice na plech s vyšším okrajem, na dno nalijte asi 2 cm vody, nechte stát v troubě při 100 st.Celsia 15 minut), zavíčkujte a dnem vzhůru nechte vychladnout.