Kaše, která se dá připravit předem a ráno jen šupnout do tašky. A dokonce ta příprava předem má svou výživovou výhodu – v kaši se nastartuje blahodárný proces fermentace, který usnadní trávení a dodá do střev přátelské bakterie (jak známo, ve střevech sídlí podstatná část naší imunity).
Fermentované produkty navíc má moc ráda Váta dóša, kterou tato chuť uklidňuje a harmonizuje.
Na co všechno to má vliv?
Rovnováha s kaší
Váta se v ájurvédě skládá z energie prvku vzduchu a éteru. Je chladná, větrná, dynamická, živá a taky chaotická a zároveň velmi kreativní a bystrá. Tyto kvality promítá do konkrétní fyzické konstituce, do psycho-emocionálnícho nastavení a také se těmito kvalitami dá popsat ta která probíhající sezóna.
O tom, jaké energie máte v konstituci je celý on-line kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí a bavíme se o tom také na individuálních sezeních a konzultacích.
Váta obvykle stoupá na přelomu léta a podzimu, pak ji na chvíli vystřídá Kapha dóša, aby se v třeskuté zimě Váta zase projevila.
Pro to, aby byla Váta v rovnováze a aby šlo využít její přednosti je třeba ji nedráždit. Zejména jedinci, kterým v konstituci převažuje Váta by si měli na rovnováhu v období stoupání Váty dávat dvojnásobný pozor.
Ale i když Váty v sobě tolik nemáte, stejně její vliv z okolí poznáte. Pro všechny je fajn vědět, jak ten chaos, který Váta způsobuje uspořádat a urovnat.
Váta miluje pravidelnost… a kaše! A víte vy, že máme k dispozici hned celou knížku o kaších! Ve Vtipných kaších najdete recepty na kaše do skleničky, které se skvěle hodí jako rychle hotová snídaně nebo na svačinu – i dětem do školy.
Pokud některé suroviny neznáte nebo si chcete umět vyrobit domácí rostlinná „mléka“, všechno k tomu najdete ve Vtipných kaších také.
Kaše fermentovaná přes noc
Suroviny:
- 200 ml semínkového nebo ořechového „mléka“
- 30 g jemných ovesných vloček
- 10 g vloček z quinoy, amarantu nebo teffu
- 10 g rozinek
- případně sladidlo dle chuti (med, javorový nebo datlový sirup) – rozinky ale obvykle k oslazení stačí
- kapička citrónové šťávy
Postup:
Všechny vločky důkladně promíchejte s tekutinou a kapičkou citrónové šťávy a nechte přes noc fermentovat v zakryté misce. Na lince bude proces fermentace rychlejší tzn. kaše může být více nakyslá, komu nevyhovuje, nechá v lednici (zejména rozohněné Pitta typy bude kyselejší chuť dráždit). Kaše je přirozeně nasládlá, pokud se vám to přesto bude zdát málo, ráno ji doslaďte.
Pokud konzumujete ráno, kaši lehounce prohřejte v rendlíku na sporáku. Pokud berete s sebou, prostě si ji jen nabalte.