Kořeněné lassi

Tento kořeněný jogurtový drink pocházející z Indie vás svou chutí i účinkem příjemně překvapí. Můžete si jej dát po jídle pro lepší zažívání nebo jako svačinu.


Co to je lassi?

Lassi je tradiční indický nápoj obsahující jogurt namixovaný s vodou a kořením. Sladká verze lassi pak obsahuje ovoce a cukr – pravděpodobně jsem už slyšeli například o mango lassi 🙂

Lassi se podává obvykle pro osvěžení, ale Dr. Vasant Lad jej radí podávat mimo jiné ve formě, kterou máte v následujícím receptu i po jídle, pro lepší zažívání.

Lassi je užitečnou součástí jogínské výživy pro harmonizaci těla a mysli přírodní cestou.

Receptura je vhodná pro všechny dóša typy – konstituce.


Kapha dóša však volí raději kozí jogurt, je-li to možné.
Pitta a Váta mohou použít kravský jogurt.

Z rostlinných alternativ je tento nápoj trošku jiný, ale můžete si jej samozřejmě zkusit udělat třeba z kokosového jogurtu.

Nevíš, jaký dóša – konstituční typ jsi? Ráda Tě tím provedu, objednej se na konzultaci.

Kořeněné lassi

suroviny na 1 skleničku

  • 4 vrchovaté lžíce kvalitního bílého jogurtu (Kapha dóša volí kozí)
  • 1/3 šálku vody
  • velká špetka mletého kardamomu
  • velká špetka mletého sušeného zázvoru nebo o něco větší špetka čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • případně 1/2 lžíce cukru muscovado nebo jiného sladidla

Všechny suroviny dejte do mixéru a minutu mixujte. Můžete smíchat i ručně a použít k promíchání metličku. Ihned podávejte.