Tento kořeněný jogurtový drink pocházející z Indie vás svou chutí i účinkem příjemně překvapí. Můžete si jej dát po jídle pro lepší zažívání nebo jako svačinu.
Co to je lassi?
Lassi je tradiční indický nápoj obsahující jogurt namixovaný s vodou a kořením. Sladká verze lassi pak obsahuje ovoce a cukr – pravděpodobně jsem už slyšeli například o mango lassi 🙂
Lassi se podává obvykle pro osvěžení, ale Dr. Vasant Lad jej radí podávat mimo jiné ve formě, kterou máte v následujícím receptu i po jídle, pro lepší zažívání.
Lassi je užitečnou součástí jogínské výživy pro harmonizaci těla a mysli přírodní cestou.
Receptura je vhodná pro všechny dóša typy – konstituce.
Kapha dóša však volí raději kozí jogurt, je-li to možné.
Pitta a Váta mohou použít kravský jogurt.Z rostlinných alternativ je tento nápoj trošku jiný, ale můžete si jej samozřejmě zkusit udělat třeba z kokosového jogurtu.
Nevíš, jaký dóša – konstituční typ jsi? Ráda Tě tím provedu, objednej se na konzultaci.
Kořeněné lassi
suroviny na 1 skleničku
- 4 vrchovaté lžíce kvalitního bílého jogurtu (Kapha dóša volí kozí)
- 1/3 šálku vody
- velká špetka mletého kardamomu
- velká špetka mletého sušeného zázvoru nebo o něco větší špetka čerstvého nastrouhaného zázvoru
- případně 1/2 lžíce cukru muscovado nebo jiného sladidla
Všechny suroviny dejte do mixéru a minutu mixujte. Můžete smíchat i ručně a použít k promíchání metličku. Ihned podávejte.