Krém z batát a brambor s pestem z kopřiv a oddenkem lotosu

Krém z batát a brambor s pestem z kopřiv a oddenkem lotosu

Zastaveníčko s chrapotem a kašlem. Copak mě to asi dusí? A jak se s tím projíst všedním dnem? Pomůže vše zelené a taky můj nový objev, lotos.

Když už se Vesmír rozhodne, že vaše fáze je teď zastavení, dokáže to zařídit různým způsobem. Mé intenzivní prožitky posledních týdnů potřebovaly čas na vstřebání.  Čelit tlaku kol kolem a zastavit se jen tak v tomto středoevropském proudu mi dává zabrat. A někdy to i odstonám. Už jen tak drobně, což vy tady pravidelní návštěvníci víte.

Co na to ájurvéda a tradiční čínská medicína

Tradiční čínská medicína by diagnostikovala oslabené ledviny se slezinou, vítr do plic a už teče z nosu a a hlenuje se  o sto šest. Ájurvédsky je hlen zvýšená Kapha (u mě figuruje i nerovnováha Pitty) a psychosomaticky ona fyzická indispozice hlásí zastavení, nutnou práci na neprůbojnosti či ostychu (toť problém s hlasem a  chrapot – výkladů je více, píšu o sobě) a ty průdušky s kašlem… proč se nelze nadechnout? Člověk míní a život mění, mnohdy neladí touhy s tím, co má být člověku ku prospěchu.

Ať tak nebo tak, každá nemoc je projevem nerovnováhy. Pokud je systém v rovnováze, nemá nemoc šanci se udržet. Když už tedy nerovnováha a zastavení, pak je fajn vědět, jak si počínat s nastolením rovnováhy. To je na delší, hlubší a velmi individuální zamyšlení. Teď si ale můžeme říct, že zásadní je správné palivo, aby se nám pak i dobře myslelo a fungovalo. 

Je jaro a já jsem dle ájurvédy typ Pitta-Váta, takže šup na vše zelené, vařené a sem tam čerstvé. A hlavně žádné výstřední pikantnosti. V mém případě také ukončit nepravidelnou stravu, nešulit obědy chlebem s čímsi (ano, i já ) a zahájit pravidelný stravovací plán. 

Sušený oddenek lotosu

Bylinky a posvátný lotos

S hlenem a kašlem pomůže tymiándobromysl a taky dezinfekční heřmánek. K tomu je fajn šalvěj a zmíněný lotos. Jeho oddenek dřímající v bahně skrývá velkou sílu. Účinnější je lotos čerstvý – prodávají v některých zdravých výživách, ovšem nepohrdneme ani plátky prodávanými v sušeném stavu. Ty se máčí a dělá se z nich odvar. A věřte, na odhlenění funguje skvěle!

Batáty jsou zásobárnou vitamínu C a taky prý působí protivirově.  Kopřiva je super detox pro tělo a taky zásobárna céčka a mnoha potřebných minerálů. Oříšky a semínka dodají sílu a mimo jiné také vápník. Olivový olej zase ty správné tuky. Koření vyladí rovnováhu chutí. A vůbec je to celé jídlo tak trochu kouzelná kombinace a pohlazení pro chuťové pohárky. Velmi sametové díky krému z batát a brambor a velmi svěží díky pestu.

Také jako příkrm

Při vaření dejte zvlášť do rendlíčku ve vodě vařit jen kousek brambory s batátou. Rozmixujte a zakápněte olivovým olejem. Máte příkrm pro batole.

Krém z batát a brambor s pestem z kopřiv a oddenkem lotosu

Postup:

Na olivovém nebo řepkovém oleji s troškou másla orestujte tři menší nasekané stroužky česneku – půl minuty za stálého míchání.

Přidejte tři špetky kurkumy, mleté červené papriky a mletého římského kmínu. Přisypte lžičku drceného tymiánu. Míchejte a restujte ještě minutu.

Přihoďte na kostky nakrájené dvě menší brambory a na kolečka nakrájenou půlku batáty. Promíchejte s kořením, minutku společně restujte a přilijte vodu tak, aby zelenina byla lehce ponořená. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu, stáhněte plamen, osolte a vařte do změknutí.

Rozmixujte v blenderu nebo pomocí tyčového mixéru. Podávejte s pestem.

Pesto

Malou hrstku kopřiv spařte, vymačkejte a rozmixujte se směsí ořechů a semínek – vyberte si něco z následujícího: pinie, pekany, slunečnice, mandle. Mixujte společně se stroužkem česneku a olivovým olejem. Můžete přidat pár strouhnutí sýra parmezánového typu.

Sušený oddenek lotosu namočte do cca 300 ml vody asi na čtvrt hodiny. Pak přiveďte k varu, stáhněte plamen stejnou dobu vařte na mírném plameni. Oddenek vyjměte a zdobte s ním krém (a samozřejmě jej snězte). Vývar z lotosu vypijte, je dokonalý na odhlenění.

Každou chvíli publikuji novou inspiraci, nepropásni ji a přihlas se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.